V Šempasu so obiskovalci lahko izbirali med 200 vzorci vin in 40 oljčnimi olji

 
Članek Novice
02.04.2019 08:00
avtor

V Šempasu so obiskovalci lahko izbirali med 200 vzorci vin in 40 oljčnimi olji

Dvodnevni eno-gastronomski dogodek je opeval predvsem domače, udomačene in avtohtone sorte ter oljčno olje.
V Šempasu so obiskovalci lahko izbirali med 200 vzorci vin in 40 oljčnimi olji
V nabito polnem kulturnem domu v Šempasu so spravili pod streho 13. festival vin in oljčnega olja. Na fotografiji Valter Kobal iz kleti Fedora. (foto: Vanja Alič)

V kulturnem domu v Šempasu v spodnji Vipavski dolini se je končal 13. festival vin in oljčnega olja, na katerem se je predstavilo skoraj 80 vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel, seveda največ iz domačega vipavskega okoliša. Dvodnevni eno-gastronomski dogodek je opeval predvsem domače, udomačene in avtohtone sorte ter oljčno olje. 

Obiskovalci so lahko okušali več kot 200 vzorcev vin in oljčnih olj: 189 vzorcev vin, od tega 147 sortnih vin, 27 zvrsti in 14 penin, ter 38 oljčnih olj. Poleg degustacij so se zvrstile delavnice na temo festivalskih vin in oljčnih olj, letošnja posebnost je bila okrogla miza o lokalni zeleni verigi in posaditvi oljk prijateljstva. 

V okviru dvodnevnega festivala je potekala tudi razglasitev županovega belega in rdečega vina mestne občine Nova Gorica za leto 2019. V izboru so lahko sodelovali vinarke in vinarji z Novogoriškega, prijavljena vina pa je preverila strokovna komisija pod budnim očesom predsednika društva Sommelier Slovenije Ivana Peršolje. Med 19 prispelimi vzorci je najvišjo oceno med belimi vini dosegel chardonnay 2017 s kmetije Kraljič – Ivo Čotar iz Tabra, med rdečimi pa cabernet savignon 2012 iz kleti SaksidaIngrid Saksida iz Zalošč.

Tako kot se iz leta v leto povečuje zanimanje oljkarjev za predstavitev na festivalu, tako se povečuje tudi zanimanje obiskovalcev za spoznavanje in odkrivanje oljčnih olj, pravi vodja projekta Dejana Baša iz Turistične zveze TIC Nova Gorica, sicer tudi sommelierka tretje stopnje. »Na festivalu se podeljujejo priznanja najboljšim oljčnim oljem, ki so jih oljkarji prijavili na tekmovanje Oljka Šempas 2019, katerega organizator je Goriško oljkarsko društvo. Od prispelih 78 vzorcev je bilo letos podeljenih kar 64 zlatih medalj. Sodelovali so oljkarji iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Najštevilčnejši so bili predstavniki iz goriško-vipavske doline (48), sledili so oljkarji iz slovenske Istre (16), Brd (5), Italije (5) in Hrvaške (4),« je povedala Baša.

Tako kot vselej so na festivalu potekale tudi razne strokovne delavnice. Delavnico Druženje oljčnega olja s hrano je vodil Vasilij Valenčič z Inštituta za oljkarstvo pri Znanstvenoraziskovalnem središču Koper, delavnico Tradicionalno in strokovno spajanje pršutov z vini pa Stanislav Renčelj, strokovnjak za mesnine, in Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije. Publicist s področja eno-gastronomije Toni Gomišček ob pomoči sommelierke Marjetke Plesničar pa je vodil delavnico Vino in veganstvo (vinski odgovori na veganske izzive).

Osrednji strokovni dogodek je bila okrogla miza Zgodbe, ki kipijo iz lonca – vloge in odgovornost v verigi od njive do krožnika, ki ji je poveljeval Sašo Dravinec, novinar in urednik Primorskih novic. Odgovornost in vloge deležnikov v verigi od njive do krožnika so v pogovoru z Dravincem osvetlili sogovorniki z različnih področij iz treh držav: Karmen Novarlič, predstavnica Slovenske turistične organizacije, Joško Sirk, gostinec iz gostilne La Subida iz Krmina (Italija), Franco Kozlović, vinar iz Momjana (Hrvaška), Uroš Štefelin, glavni kuhar v Vili Podvin iz Mošenj pri Radovljici, Klemen Mlečnik, vinar iz Bukovice v Vipavski dolini, in Dejana Baša, predstavnica Turistične zveze TIC Nova Gorica.

Drugi festivalski dan so se vinarjem in oljkarjem pridružili še štirje gostinci, združeni v kulinarično znamko GoGorumet: Ošterija Žogica, Ošterija Branik, Gostilna Winkler in Gostilna pri hrastu.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Misija O vinu: dobrodošli v novoustanovljenem vinskem klubu!

Pri spletnem mestu O vinu.si smo skupaj s Časnikom Finance ustanovili vinski klub Zgodbe o vinu, s katerim želimo podpreti lokalno...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Ferjančičevi na stežaj odprli vrata domačim turistom

Državni protikoronski ukrepi so ga vinarjem pošteno zagodli – tudi Petru Ferjančiču, ki z vinom večinoma zalaga gostinske lokale....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Do 15. maja morajo vinogradniki oddati obrazec za nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vinogradnikom in vinarjem prejšnji teden po pošti poslala obrazce za pridobitev...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Mateja Zara

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Vodolah pri Mariboru je spet zaživela vinska fontana

Koronavirus je preprečil uradno odprtje prve vinske fontane na Štajerskem, a ta po zimskem premoru vseeno že sprejema obiskovalce.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Koronapaket Petra Prinčiča (Mulit)

Vinarje sprašujemo, katera vina njihovih kolegov bi vseboval koronapaket (six-pack), če bi koronavirus zahteval popolno pretrganje stikov...