Komentar

Kolumna Ivana Peršolje: Antwerpen po Antwerpnu

 
Blog Novice
05.04.2019 08:00
avtor

Kolumna Ivana Peršolje: Antwerpen po Antwerpnu

V drugem največjem belgijskem mestu je potekalo svetovno sommeliersko prvenstvo.

Mednarodno združenje sommelierjev, Association de la Sommellerie Internationale (ASI), letos praznuje 50-letnico. Zato je bilo svetovno prvenstvo zaupano Belgiji kot eni od ustanoviteljic.

Belgijci so za kraj dogajanja izbrali svoje drugo največje mesto Antwerpen, ki ima dolgoletno kulturno tradicijo. Poznano je tudi kot prestolnica diamantov in seveda po varjenju piva in številnih pivovarnah, kjer pripravljajo množico zelo različnih piv za zelo raznolike okuse številnih ljubiteljev iz vseh krajev sveta.

Tudi udeleženci svetovnega prvenstva sommelierjev so imeli priložnost pokušati zelo različna piva, med katerimi večino takih, ki jih ne moreš degustirati nikjer drugje. Pivnice so ponavadi srednje velikosti in imajo zelo dolgo tradicijo.

Prvenstva so se udeležili prvaki iz vseh 63 držav, ki so se jim pridružili tudi celinski prvaki Evrope, Amerike in Azije z Oceanijo. Vseh 66 kandidatov se je pomerilo v predtekmovanju, v katerem so morali pokazati teoretično znanje poznavanja vinogradništva in vinarstva ter proizvodnje drugih pijač, opraviti s poglobljeno degustacijo z opisom vin ter zahtevno strežbo vina.

Najboljši so se pomerili še enkrat v polfinalu, da bi na koncu dobili tri finaliste, ki so se pomerili med seboj na odprti sceni pred več kot tisoč navdušenimi obiskovalci. Finalisti Raimond Tomsons, aktualni evropski prvak iz Latvije, danska prvakinja Nina Højgaard Jensen in Marc Almert, državni prvak Nemčije, so pokazali ogromno znanja in sommelierskih spretnosti.

Vsem pa se je poznalo, da je tridnevno tekmovanje pustilo posledice, bili so utrujeni in z manjšo sposobnostjo koncentracije. Nesporno je največ znanja in izjemne koncentracije v pravem trenutku pokazal 27-letni Marc Almert, ki dela v restavraciji, ocenjeni z dvema Michelinovima zvezdicama v Bauer au Lac Hotel v Zurichu.

Ta je svoj briljantni nastop začinil s pravo mero prijetnega komuniciranja s člani komisij, ki so ga ocenjevali, in s tem ustvarjal odlično razpoloženje tudi v dvorani. Postal je 16 svetovni prvak med sommelierji, drugi nemški sommelier po letu 1998.

Po zmagi je izrazil izjemno veselje in ponos nad nepričakovano zmago, saj se je zavedal kar nekaj napak, ki jih je naredil med svojim nastopom. Odkrito je povedal, da za tako tekmovanje potrebuješ veliko temeljitih priprav. Posebej se moraš naučiti podzavestno obvladovati gibanje telesa in izražati pravo energijo v odločilnem trenutku.

Njegova zmaga je bila za mnoge presenečenje. Nasprotno pa se nekaj favoritov, ki so vložili v večletne priprave veliko časa, denarja in energije, ni uvrstilo v finale. Priča smo bili trenutkom, ko so kandidati s svojo družino ali prijatelji objokovali izgubljeno priložnost.

Slovenski prvak Martin Gruzovin se je predstavil v skladu s pričakovanji. Gotovo v Sloveniji nimamo enakih pogojev priprav, kot jih imajo v nekaterih drugih državah, kjer svoje tekmovalce pripravljajo več let, zadnja leta tudi s pomočjo posebnih mednarodnih trenerjev.

Za to so potrebna velika finančna sredstva sponzorjev in državnih institucij, ki se tako promovirajo v svetu. Tudi degustacije vin iz posameznih vinskih držav, ki so spremljale celotno dogajanje ob prvenstvu, kažejo na drugačno razumevanje in spremljanje sommelierskega dela. Vsekakor pa zahtevajo premislek o dosedanji promociji Slovenije kot vinske dežele.

V danih okoliščinah smo izkoristili priložnost za promocijo naših vin in navezali nove stike in poznanstva. Naša udeležba je bila zelo opažena in bo omogočila nadaljevanje uveljavljanja Slovenije kot sommeliersko razvite države, ki se je v vseh letih lepo uveljavila z uspešnim profesionalnim delovanjem in stalno rastjo.

 

Ivan Peršolja je predsednik društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije in tudi eden od njegovih ustanoviteljev. Društvo Sommelier Slovenije je vključeno v mednarodno združenje Association de la Sommellerie Internationale (ASI) in je aktivni član tega združenja od leta 1994.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
S hrano
Ivan Peršolja S hrano Katero vino postrežemo k raci ali gosi?

K blagim jedem iz gosi in race gredo nežnejša rdeča vina mlajših letnikov iz severnejših dežel, k bogatejše pripravljenim jedem z...