Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

 
Vino tedna Novice
04.04.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.
Sorta
10 % sivi pinot, 18 % chardonnay, 18 % pinot meunier, 15 % petit meslier, 8 % arbanne,14 % modri pinot, 17 % beli pinot
Letnik
neletniški
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12,5 % vol.
Dežela
Šampanja
Okoliš
Chavot
Lokacija kleti
Chavot
Cena
75 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Les 7, Laherte Frères
Foto: Primož Štajer

Družina Laherte na območju 11 vasi v severnem delu Šampanje obdeluje kar 72 vinogradov (parcel) na skupno 11 hektarjih površin. Gre za posestvo, katerega začetki segajo v leto 1889. Danes mu poveljuje mladi Aurélien, ki je sedma generacija vinogradnikov vinarjev hiše. Sam sem na šampanjce Laherte postal pozoren pred slabim desetletjem, saj so me prepričali tako s karakterjem kot eleganco, delikatnostjo, mineralnostjo in pravo mero ostrine (beri jabolčne kisline).

Upoštevajoč polpreteklo zgodovino posestva, sta že Aurélienov oče in stric v vinogradih in kleti upoštevala filozofijo minimalnih posegov. Aurélien je to prakso še nadgradil ali, bolje rečeno, zaostril. V vinogradih se drži ekoloških in biodinamičnih načel, v kleti pa skrajnega minimalizma. Mnogi šampanjci gredo v steklenice brez ekspedicijskega likerja ali pa je ta odmerjen zelo skromno. Enako velja za dodatek žvepla.

Osnova za vsa vina je optimalno zrelo grozdje, kar je vse prej kot značilnost komercialnih šampanjcev velikih hiš te slavne regije. Grozdje zelo nežno stisnejo v tradicionalni šampanjski stiskalnici, nakar fermentira in zori v rabljenih lesenih sodih. Večina je burgundskih barikov (228 litrov), nekaj pa tudi sodov večjih prostornin. 

Vino v sodih in na finih drožeh zori vsaj šest do 12 mesecev, preden gre v steklenice v sekundarno fermentacijo. Značilnost večine šampanjcev posestva je, da je v osnovi od 20 pa vse do 40 odstotkov vin iz rezerve, torej vin, ki v sodih zorijo dve, tri leta in več. Pri večini vin je biološki razkis (malolaktična fermentacija) zgolj delen, kar jm daje dodatno ostrino.

Vinifikacije posameznih vinogradov in polnitve letniških vin posestvo Laherte po filozofiji v resnici bolj postavljajo v Burgundijo kot Šampanjo. Glede na velikost posestva je namreč število posameznih polnitev oziroma etiket za Šampanjo precej neobičajno. 

Današnje vino je sploh nekaj posebnega. Vključuje namreč vseh sedem sort, ki so dovoljene v Šampanji. Thierry Laherte je leta 2003 zasadil vinograd, ki po sistemu »field blend« vključuje sedem sort, ki so jih v Šampanji gojili že pred stoletji in so dovoljene tudi po pravilih apelacije iz leta 2010.

Po trgatvi in nežnem stiskanju popolnoma zrelega grozdja gre mošt v sode, kjer spontano fermentira, nakar na finih drožeh zori šest mesecev. Slaba polovica zatem zori naprej skupaj s sodi prejšnjih letnikov – po sistemu solera. Šestdeset odstotkov vina tekočega letnika pa se pomeša s približno enako količino vina iz rezerve ter gre v steklenico v sekundarno fermentacijo. V steklenici zori nadaljnjih 24 mesecev, nakar se degožira in – ponavadi brez ekspedicijskega likerja – gre na trg. Trenutno so tako v steklenici letniki od 2005 do 2015.

Barva je zlato rumena, na nosu pa takoj začutimo kompleksnost: suho sadje, biskvit, brioš ... V ustih se prej zapisanemu pridružijo zreli citrusi, začimbe, oreščki. Kisline so izrazite, a zelo prijetne, sočne. Pookus je sadno-avtolitično-mineralen in zelo dolg.

Gre za šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva te slavne pokrajine. Njegova večplastnost in kompleksnost na eni ter svežina in mineralnost na drugi strani so delčki mozaika, ki se v tem vinu sestavijo v meditativno celoto. Sam ga vsakič najraje uživam brez spremljave hrane. Če že morate, ga v ustih povežite z vrhunskim pršutom in melono. Najprej pršut, na koncu melona.

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Cuba 2015, Guerila

Resna rdeča zvrst, ki spominja na nekatere sortne barbere iz Piemonta.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.