Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

 
Vino tedna Novice
11.04.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.
Sorta
50 % rebula, 25 % chardonnay, 25 % sauvignon
Letnik
2016
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13,5 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Kozana
Cena
15 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič
Foto: Miha Femec

Na družinski kmetiji Prinčič iz Kozane v Goriških brdih že generacije negujejo vinsko trto in ustvarjajo njen žlahtni produkt. Zapisi segajo v leto 1848, ko so na Prinčičevi kmetiji gojili sadje in vinsko trto. Skozi generacije se je prenašalo izročilo sodelovanja z naravo in ohranjanja naravnih danosti, pridelovanja kakovostnega pridelka, kar sta začela Mihael in Katarina.

Mihael se danes uporablja kot blagovna znamka vina iz grozdja, obranega na posebnih legah. Vina te znamke se plemenitijo v hrastovih sodih: zvrst mihael belo (chardonnay, sauvignon, rebula), mihael rebula, mihael rdeče (merlot, cabernet sauvignon, modri pinot) in sladki mihael (merlot, cabernet sauvignon).

Veliko priznanje njihovemu trudu je srebrna medalja za mihael belo 2005 na Decanterjevem ocenjevanju leta 2007. Vina, pridelana na kmetiji Prinčič, so pitna, sadna, harmonična, polna mineralov briške zemlje. Skratka, vina družine Prinčič so poezija briške zemlje in tradicije družine.

Mihael belo je zvrst sort rebula, chardonnay in sauvignon. Grozdje je ročno obrano, s čimer je že narejena prva selekcija najboljšega grozdja iz izbranih leg. Po nekajurni maceraciji je grozdje blago stiskano, kar ohranja primarne sestavine. Po stiskanju sledijo 24-urno samobistrenje, nato pa pretok in fermentacija mošta pri kontrolirani temperaturi (14 stopinj Celzija). Po končani fermentaciji sledi pretok vina v hrastove sode volumna 500 litrov, kjer vino zori 12 mesecev. 

Mihael belo je srednje bogate zlato rumene barve s prijetnim in bogatim vonjem. V nosu zaznamo note suhega cvetja, rumenega sadja in mineralne note kremena. Elegantno prepletanje vonjav se nadaljuje v ustih, kjer okušamo suho, srednje bogato vino s prijetno svežino. Okus zelišč in začimb se prepleta z notami karamele in nežnega dima.

V pookusu je vino prijetno obstojno in sveže. Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti. 

Mihael belo ima svežino, ki mu omogoča odlično možnost spajanja z jedmi. Primerno je kot spremljava k mladim sirom, jedem iz belega mesa (ribam, perutnini, svinjini) kakor tudi kot spremljava k domačim salamam in pršutom. Osebno ga svetujem kot spremljavo k rahlo pikantnemu mlademu siru, ovitemu v dobro slanino ali pršut, popečena na žaru. Bliža se sezona, ko se žari na vrtovih prebudijo: poskusite mihael belo na vaši ''roštiljadi'', ne bo vam žal.

 

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2017, Guštin 1898

Vino s klobukom in širokim nasmehom.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modra frankinja 2017, Kobal Wines

Elegantna haloška kraljica.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Natura 2016, Joannes Protner

Odlična zvrst, ki napoveduje prihajajoči opus Protnerjevih ekoloških vin.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Bellatrix 2016, Kupljen

Uravnoteženo in precizno macerirano belo vino, ki ohranja tudi značilnosti sorte.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Fino belo 2016, Ferjančič

Planinski poker.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Château Poujeax 2012, Château Poujeax

Zelo lep primerek klasičnega bordojca, za katerega ni treba razbiti prašička.