Komentar

Kolumna Martina Gruzovina: Vsi drugačni, vsi enakopravni?

 
Blog Novice
15.04.2019 08:03
avtor

Kolumna Martina Gruzovina: Vsi drugačni, vsi enakopravni?

Ena izmed tegob, ki je v vinski panogi v zadnjem času v porastu, je deljenje. Na »naše« in »njihove«. Na »prave« in »neprave«. O čem govorim? O vinarjih, seveda. Kar naenkrat imamo na slovenski vinski sceni težavo –  katero vino je pravo?

Pogledi in ideologije, kako neki vinar ravna z vinom oziroma ga prideluje, so različni. Bolj kot kadarkoli je postalo pomembno vprašanje, ali je njegovo vino – v žargonu, seveda – naravno, konvencionalno, moderno, avtorsko, tehnično, oranžno in ne vem kakšno še. Vinarji so se začeli deliti in grupirati glede na filozofijo pridelave v vinogradu in kleti. Do tukaj seveda ni nič spornega, v vsakem poslu se ljudje podobnih nazorov grupirajo tako ali drugače.

Težava nastane – vsaj skozi prizmo mojih oči –, ko ena skupina začne javno diskreditirati in omalovaževati drugo. V vsaki panogi ali cehovskem združenju bi morala obstajati moralna odgovornost posameznika, da ne pljuva po delu svojega stanovskega kolega. Ste že kdaj videli kje kašnega zdravnika, da bi kritiziral delo svojih kolegov? Sam tega še nisem zasledil …

Ne morem pa tega trditi za slovenske vinarje. Med svojimi potovanji po tujini nisem še nikjer zasledil, da bi neki vinar rekel karkoli slabega na račun drugega. Čeprav je mnogokrat šlo za vinarje z diametralno nasprotujočimi si pogledi na pridelavo ali vinifikacijo, so vedno drug o drugem govorili z velikim spoštovanjem. Nikjer žal besede čez vino od kolega. In najbrž prav to utrjuje ugled velikih svetovnih vinskih regij. 

Pri nas pa še vedno vsak po svoje vlečemo svoj voz. S svojo zaplankanostjo in tipično slovensko zavistjo ne znamo razumeti in ceniti uspeha svojega bližnjega. Kot da ne razumemo, da je vsaka uspešna zgodba posameznika lahko samo koristna in pomeni velikokrat priložnost tudi za širšo okolico.

Uspešni vinarji vedo, da je trg odprt za različna vina. Kupci, pivci se bodo sami odločali, kaj je komu všeč. Različnost idej, nazorov, življenjskih slogov in navad ljudi je tolikšna, da se bo našla priložnost prav za vsako izmed na začetku omenjenih tipov vin. Zakaj se torej ukvarjati drug z drugim, namesto da bi se osredotočili na to, da vsak po svojih najboljših močeh prideluje to, kar najbolje zna.

Zagovarjam svobodo razmišljanja; svobodo idej in odločitev, naj vsak prideluje vino, kot se njemu zdi prav. Vsakomur pripada spoštovanje – ne glede na subjektivnost okusa in osebnostne preference. Obnašajmo se drug do drugega kot gospodje. Kaj bo kdo pil, pa si itak izbira vsak sam, skladno s svojim okusom. Pa obilo užitka! 

 

Martin Gruzovin skrbi za prodajo v biodinamični kleti Guerila iz Vipavske doline. Po poklicu diplomirani organizator menedžer se je v vinskem svetu znašel skoraj po naključju. Leta 2009 je lagodno službo pri takrat največjem slovenskem trgovcu zamenjal za popolnoma novo zgodbo v vinski branži. Vino ga je popolnoma prevzelo in postalo njegov način življenja. Danes je sommelier tretje stopnje in aktualni državni prvak v sommelierstvu. V redkem prostem času je strasten ribič in rekreativni športnik.   

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.