Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

 
Vino tedna Novice
18.04.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.
Sorta
100 % modri pinot
Letnik
2015
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13,5 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Ormož
Cena
18 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Modri pinot navadno ni sorta, s katero vinoljubci začenjajo svoje vinsko popotovanje. Je bolj blede, skorajda neugledne barve, nežnejše strukture. Ko govorimo o kislinah, pa ni prav nič skromen. Ja, tukaj ni nič na prvo žogo. Podobno kot sorta renski rizling se tudi modri pinot začne pojavljati v kozarcu vinoljubca običajno šele v njegovih zrelih, seniorskih letih, ko je že nekoliko izkušen in zna zaznavati podrobnosti ter brati med vrsticami. Ja, pri modrem pinotu je hudič ravno v podrobnostih.

Ljubitelj modrega pinota se ima pri nas prav dobro, saj Slovenija premore lepo število odličnih pridelovalcev te delikatne sorte, ki so nekako skoncentrirani v treh vinorodnih okoliših: na Štajerskem, v Vipavski dolini in Brdih. Slog je povsod malce drugačen. Briški so običajno najbolj čvrsti, štajerski najbolj elegantni, vipavski so nekje vmes.

Čeprav je modri pinot prišel na Slovensko že leta 1822, svoj ugled pridobiva šele zadnji dve dekadi, število pridelovalcev in tudi ljubiteljev pa se povečuje.

Hiša Verus si je svoj sloves sprva utrjevala predvsem z belimi sortnimi vini, še posebej s šiponom in sauvignonom, od letnika 2010 – ni bil ravno letnik za začeti – pa je v njihovem naboru tudi modri pinot. S to sorto, razen pri Kupljenovih, ni prav veliko izkušenj na Štajerskem. No, tudi drugod ne, če smo natančni. Če je vinar premalo drzen, se hitro spremeni v enostavno, lahko rdeče vince, če je preveč ambiciozen, se spremeni v nedorečeno robustno rdečino brez repa in glave.

A Verusu je s pomočjo zrelega in odbranega grozdja, ki prihaja z zračnih jugovzhodnih leg v vaseh Ivanjkovci, Litmerk in Jeruzalem, uspelo že s prvo izvedbo. Slog njihovega modrega pinota je izrazito saden, nezagoneten, tudi manj uki vinoljubec ga hitro ujame, hkrati pa premore ravno prav taninskega oprijema, ki mu omogoča zorenje na srednje rok. Všečen, a niti po naključju banalen.

Njihov modri pinot iz izjemno zahtevnega in skromnega letnika 2014 je na primer še danes v dobri formi. Ni velik, je pa harmoničen. Tale iz letnika 2015 je seveda dve stopnici više. Sestavilo se je več dejavnikov. Odličen, topel letnik z ravno pravo količino padavin v rastni dobi (v tej rubriki smo ga že večkrat povzdigovali, še posebej glede rdečih vin), še leto starejše trte – v začetku vsako leto šteje še več –, ter leto dni več izkušenj v ekipi Verus.

Trgatev se je začela 16. septembra, grozdje so stiskali 7. oktobra. Pred fermentacijo so dva dni izvajali hladno maceracijo, s katero so poudarili arome in izlužili nekaj več barve. Pred stekleničenjem je vino 10 mesecev zorelo v tri do pet let starih barikih.

Rezultat? Modri pinot 2015 premore precej strukture, predvsem pa ga krasi tekstura, ki deluje zelo prijetno in polno na otip. Gre za zrel, uravnotežen modri pinot, ki še vedno nosi Verusov pečat – jasne in izdelano sortne zaznave v vseh okuševalnih fazah. Brez dvoma gre za najboljši Verusov modri pinot doslej.  

Potencial staranja: vsaj 10 let, do leta 2025. Zdržal bo seveda še dlje, a potem gre že za vprašanje okusa. Ujemanje s hrano? Če gre za meso, naj ne bo preveč čvrsto in žvečljivo, da se ujame s teksturo vina – teletina, perutnina, omake z gobami.

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Cuba 2015, Guerila

Resna rdeča zvrst, ki spominja na nekatere sortne barbere iz Piemonta.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.