Najmodernejše svetovne vinske kleti

 
Oglasno sporočilo Novice
30.04.2019 08:01
avtor

Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere vinske kleti zaznamujejo začetek 21. stoletja?
Najmodernejše svetovne vinske kleti

Tokrat bomo pokukali čez meje Slovenije in vam pokazali, katere vinske kleti fascinirajo navdušence nad arhitekturo in seveda vinom.

Vinska klet v Elciegu v Španiji, ki izhaja iz petdesetih let prejšnjega stoletja, je projekt zmagovalca Pritzkerjeve nagrade Franka Gehryja, s katerim je želel ustvariti strukturo, ki bo rabila kot vinsko središče nove dobre. Zunanjost titanove rožnate barve spominja na radosten trak, ovit okrog darila. Poleg vinograda so v kompleksu tudi hotel, restavracija in termalno kopališče.

Bodegas Portia, Ribera del Duero, Spain

Največji dosežek vinske kleti Bodegas Portia je v optimalni funkcionalnosti njenih različnih delov, ki so postavljeni v središče zvezdnate zasnove osrednje stavbe. Materiali, ki so bili uporabljeni za izdelavo te mojstrovine, so beton, les, jeklo in steklo. Celotna površina 12.500 kvadratnih metrov se razprostira na treh nadstropjih v obliki zvezde, katere tri točke predstavljajo različna področja vinarstva. Osrednje območje, kjer se hrani pridelano grozdje, deluje tudi kot nadzorni center, poleg tega tam najdemo še degustacijsko sobo in avditorij ter sejno sobo in kavarno.

Inovativna arhitektura daje ob pogledu od daleč občutek, da ima hrib z rjavkasto rdečo barvo zemljo na območju vinogradov dve veliki zarezi, ki sta v popolni harmoniji s samo pokrajino. Same kleti so zgrajene iz naravnih materialov, kot so terakota, les, korten in steklo. Prostor daje občutek, da se je avantgarda srečala s tradicijo, sodobna arhitektura pa zaobjema zgodovinsko družinsko zbirko, vin.

 

Struktura, ki združuje tradicionalne evropske arhitekturne elemente in estetiko »Novega sveta«, naj bi izražala edinstveno partnerstvo ustanoviteljev etikete, to je barona Philippa de Rothschilda, francoske dinastije Château Mouton Rothschild, in Roberta Mondavija, legendarnega pionirja vinogradništva v Kaliforniji.

Bodegas Protos, Ribera del Duero, Španija

Vinska klet Bodegas Protos, ki leži ob vznožju nizkega hriba in v neposredni bližini srednjeveškega gradu, izkorišča podzemno območje pod gradom z več kot dvema kilometroma predorov in galerij za staranje vina. Projekt je bil zasnovan kot sodobna reinterpretacija tradicionalne gradnje vinske kleti v regiji. Nadzemna konstrukcija iz lokov laminiranega lesa predstavlja reinterpretacijo metod vinske kleti.

Če izvzamemo velika imena arhitekture, kaj ima lahko vaša vinska klet skupnega z najsodobnejšimi kletmi?
Vzdrževanje obsežne zasebne zbirke vrhunskih vin je od nekdaj zahtevalo natančen nadzor razmer, sodobna tehnologija pa zmanjšuje obremenitev tako pri upravljanju vinskih zbirk kot kletarjenju, tako da se lahko vinarji v celoti osredotočijo le na pridelavo vina. Ko razmišljate o tehnologiji pametnega doma ali delovnega okolja, verjetno še ne pomislite na avtomatizacijo varnostnih ukrepov, temperature, osvetlitve in nadzora vinske kleti. Pa vendar je, zahvaljujoč najsodobnejši tehnologiji in različnim aplikacijam, mogoče vse to preprosto vključiti v trenutno tehnologijo avtomatizacije vinske kleti ali doma.

Če želite brati prispevke o vinarjih in njihovih vinih, se naročite na tedensko pismo urednika

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...