Komentar

Kolumna Matjaža Lemuta: Strast in ljubezen

 
Blog Novice
22.04.2019 08:05
avtor

Kolumna Matjaža Lemuta: Strast in ljubezen

Mislim, da se je umiril vihar merjenja moči, kdo ima prav. Juhej!

Pomlad je tu. Vsak, ki mu je trta blizu, zagrize v novo sezono. Začelo se je sodelovanje z naravo. Včasih sem rekel boj z njo, saj sem videl predvsem plevel, ki je rasel, in delo, ki ni bilo opravljeno.

Sovražil sem siničke, ki so že februarja pele, ko se je ob zgodnji pomladi vse prebujalo. Pele so cinično, pesmico v posmeh Župančičevemu cicibančku Cicifuju! Pele so: Kje si bil, kje si bil? Kje si bil čez zimo, zakaj vinograd še ni povezan, celo zakaj še ni porezan, kdaj ga boš preoral, posadil manjkajoče trte …Starci so vedno modro govorili, da imajo trte čas, da jih obrežemo do trgatve. Narava vedno najde svojo pot, je znamenita misel iz filma Jurassic park I. Moj belgijski prijatelj pravi: There are no problems, only solutions ... (ni težav, so samo rešitve, op. ur.). 

Res je najlepše pustiti se toku narave, ki vsakokrat, tudi ko ponagaja, ponudi rešitev. Ljubim jo, čeprav jo marsikdaj sovražim, marsikdaj me izzove, a vedno sem ji jeseni hvaležen, saj mi je prav vsakokrat ob trgatvi povrnila z zadoščenjem za ves trud.

V Evropi je vinogradništvo še bolj odvisno od narave kot v novem vinskem svetu. Zanimivo bi bilo meriti adrenalinsko sliko vinogradnika v Evropi, zlasti tistega pod Alpami. Pozeba, veter, suša, deževje in bolezni so stalnica od pomladi do jeseni.

Le z ljubeznijo in strastjo do narave lahko prebrodiš vse te težave in močno se moti tisti, ki deli vinogradnike na tiste, ki so komercialni, in tiste, ki delajo z ljubeznijo. Ne poznam vinogradnika, ki ni zaljubljen v svoje vinograde. Seveda ne gre niti brez ljubezni sopotnika, nekoga, ki ga objameš, se mu potožiš, ko dan narave ni bil ravno naklonjen, ne gre. 

Strast, ki vodi ob ustvarjanju, in želja poiskati najboljše, kar v letu narava ponudi, je še eno vodilo, in ni ga vinarja, ki mu ni podvržen. Seveda marsikatera sopotnica nasprotuje, a katerakoli moralna podpora vodi k zmagovitosti.

Pomlad je, valentinovo in gregorjevo sta mimo, vreme nas razvaja, vinarji na različnih festivalih s ponosom kažemo pridelke prejšnjih letnikov. Pred tednom sem se udeležil festivala Salon sauvignon na Ptuju. Čudovito je bilo. Ohrabrujoče! Toliko mladih obrazov, ki so predstavljali vina svojih staršev ali svojih kreacij, že dolgo nisem videl.

Marsikateri se je ustavil pri moji mizi in povprašal, kako in kaj, nekdo se je name obrnil celo s prošnjo za nasvet. Mladci in mladenke so sijali v zaljubljenosti; do sopotnika, do narave, do ljudi … In iz njih je izžarevala strast do ustvarjanja.

Pišem na velikonočno nedeljo, praznik, ki je v krščanskem svetu navdan z upanjem za prihodnost. Tudi v meni veje občutek, da se je v nas čez zimo nekaj premaknilo. Mladi, tako ali drugače zaljubljeni, prevzemajo pobudo. Neobremenjeno in kreativno! Prav je tako! 

 

Matjaž Lemut je avtor in solastnik vin Tilia Estate - Hiša pinotov. Vinarsko in vinogradniško pot je začel s praksami v vipavski zadružni kleti, Švici in Kaliforniji. Je agronom, ki deluje kot enolog. Je tudi svetovalec, ki znanje in izkušnje deli marsikje v Sloveniji in na Hrvaškem. Ukvarja se tudi s predavanji za domačo in tujo strokovno ter laično javnost. Zanimajo ga identiteta in kreiranje vina v odnosu med vinarjem in kupcem ter kontrasti, ki nastajajo v svetovni vinski produkciji.

 

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.