Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

 
Vino tedna Novice
25.04.2019 08:03
avtor

Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.
Sorta
100 % zelen
Letnik
2016
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Vipavska dolina
Lokacija kleti
Dolanci
Cena
12 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Zelen 2016, Fedora
Foto: Aleš Beno

S Fedoro sem se prvič srečal na festivalu vin v Šempasu in bila je ljubezen na prvi pogled. No, ja, nekaj korakov do zaljubljenosti je bilo vseeno treba narediti, toda takoj me je privlačila njena obleka.

Povedano mi je bilo, da neobičajne etikete slonijo na ilustracijah akademske slikarke Hane Stupice, toda imena me ne prevzamejo, bolj stvaritve. Vsaka polnitev ima drugačen motiv, pravzaprav zgodbo, ki je delno nakazana v komaj opaznem reliefnem tisku, jasneje pa predstavljena na spletni strani.

Vina umetniških etiket je predstavljal Fedorin »frontman« Valter Kobal, bradat dolgolasec z nekaj sivimi dlakami in s klobukom, ki mu vino dolguje tudi ime. Torej ne Valterju ali kaki njegovi prababici, čeprav zgodovina družinskega vinarstva sega vsaj pet rodov v preteklost, ampak prav modelu klobuka, s katerim so si glavo radi pokrivali številni Primorci, kot izvemo med prebiranjem etikete. In med njimi je bil tudi Valterjev ded, pri katerem je njegov vnuk napravil prve vinogradniške in kletarske korake.

Klobuk fedora dolguje ime naslovni tragično-romantični junakinji Fédori Romazov iz gledališke predstave Victoriena Sardouja iz leta 1882. Na predstavi je bil tak klobuček del kostumografije prvakinje francoskega gledališča evropskega fin de siècla Sarah Bernhardt.

Zaradi njene priljubljenosti in mogoče tudi zato, ker je veljala za svobodomiselno žensko in igralko, ki je blestela tudi v moških vlogah, je klobuk kmalu postal prepoznavni znak bork za enakopravnost med spoloma. Pravzaprav so si ga mnogo pozneje drznili postaviti na glavo tudi moški, ikonsko možatost pa so mu dali igralci črnega filma z malteškim sokolom Humphryjem Bogartom na čelu. 

Zgodba kleti z imenom po klobuku je mlajšega datuma, toda izjemno strnjena. Na kratko jo lahko povzamemo kot vračanje uspešnega poslovneža v domač kraj, kjer lahko ob kakofoniji ptic uresničuje še enega izmed življenjskih ciljev, pridelovanje bioloških vin ob spoštovanju narave in njenih zakonitosti.

Poleg družinskih vinogradov, ki jih je z leti dokupoval oče Kazimir, sta Valter Kobal in njegova življenjska sopotnica Mojca Tiršek vložila v nakup ali najem novih parcel, na katerih iščeta najprimernejše razmere za pridelavo belih vin. Prednost dajeta avtohtonim trtam, kot so pinela, zelen in rebula, pa tudi laški rizling imajo vinogradniki Vipavske doline za že zelo staro in povsem udomačeno sorto.

Nekoliko krajšo zgodovino pišeta beli sauvignon in chardonnay, boste pa lahko na posestvu Fedora okusili tudi čedajca in ošip, čeprav najverjetneje zgolj v belem vipavcu. Merlot, cabernet sauvignon in refošk so razlog za rdečo zvrst, refošk pa tudi za hišne naravne mehurčke rdečkaste barve pet-nat (pétillant naturel).

Zélen ali zelèn, to je vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi in na katero nam niti vinarji ne dajo vselej enakega odgovora. Kot je vprašanje naglašanja imena vasi, kjer za zdaj domuje Fedorina klet: Dólanci ali Dolànci. Kakorkoli se bo kdo odločil, pomembnejše je, da vinogradi niso v dolini, ampak na vzpetini nad vasjo in da imajo trte zelena izmed vseh najvišjo, najbolj sončno in najbolj vetrovno lego.

Sorta namreč velja za izjemno zgodnjo in bi jo lahko prizadele pomladne pozebe, dozori pa zelo pozno in bi z manj urami sonca dala vino nezrele cvetice. Ker prav zrelost tega zelena nam prežene še zadnje strahove pred pastmi ljubezni na prvi pogled.

Letnik 2016 odlikuje intenzivna rumena barva z zlatimi odtenki. Čeprav je umirjene alkoholne stopnje, nam počasi polzeče srage nakazujejo polno telo. Cvetica je prijetno sadno medena in zeliščna s pridihom sladkih začimb in mlečnega karamela. Maceracija je trajala zmerne štiri dni ob popolnem zaupanju spontanemu vrenju, torej kvasovkam na grozdju in brez nadziranja vrelne temperature.

Zorenje na drožeh je pustilo všečen pečat kruhove skorje, staranje v hrastovem sodu se uveljavi pri okusu. Takrat se tudi izrazi vsa mineralnost tega vina, zraslega na opoki vipavskih brd. Vino ohranja sadne in travnate note ter ostaja zvesto nekoliko neukročeni aromatiki vipavskih zelenov, zaradi katere je to vino tako različno od drugih sort.

V pookusu pušča usta suha, vendar s prijetnim spominom na minerale, začimbe in zelišča. Tanini so se že povsem umirili, spletli dolge vezi, ki dajejo vinu kompleksnost, s tem pa tudi široko uporabnost v vlogi spremljevalca najrazličnejših jedi.

Pomladi ga doživljam kot idealnega partnerja za jedi na podlagi spontanih trav in divjih zelišč, poleti kot družabnika ob ribah na žaru, jeseni se že lahko pomeri z bučno juho, če ga kaj ostane za zimo, pa se bo izkazal kot ljubimec klobas v vinu s kislim zeljem z ocvirki kot prilogo. In še vsega drugega vmes, čeprav se ga splača hraniti za velike izzive, kjer bi druge sorte na celi črti pogrnile.

Ker tak je ta zelen, kot klobuk fedora. Narejen za ženstvene ženske, ki so si ga prisvojile možače, nato pa tudi najbolj možati med dedci. Med njimi tudi Harrison Ford alias Indiana Jones, v svojem vsakdanjiku pa Johnny Depp. In seveda Valter Kobal …

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Cuba 2015, Guerila

Resna rdeča zvrst, ki spominja na nekatere sortne barbere iz Piemonta.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.