Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

 
Članek Novice
29.04.2019 11:06
avtor

Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.
Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno
Na festivalu je točil tudi Kraševec Joško Renčel.
Foto: Jani Alic

Manziolijev trg v središču Izole se je minuli petek prebarval v oranžno. Zgodil se je namreč že osmi Orange Wine Festival, po slovensko Festival oranžnih vin, pomemben mednarodni eno-gastronomski dogodek, na katerem so v ospredju oranžna vina. S svojimi belimi maceriranimi vini se je predstavilo več kot 60 vinarjev iz sedmih držav.

V Izoli so se s svojimi oranžnimi vini predstavili tako pionirji tovrstne pridelave kot njihovi mlajši sledilci. Največ vinarjev je bilo iz Slovenije, ob njih pa še pridelovalci iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Gruzije, Madžarske in Srbije.

Bela macerirana vina, za katera se je zaradi intenzivnejše barve, ki je posledica daljšega stika mošta z jagodnimi kožicami, uveljavilo ime oranžna ali jantarna vina, so sicer majhna, a pomembna niša v pridelavi vin. 

V okviru festivala so bile organizirane tudi tri vodene degustacije s skupnim naslovom Republika okusov ne pozna meja. Soorganizator festivala in urednik Primorskih novic Sašo Dravinec je v knjižnici Manziolijeve palače predstavil oranžna vina iz celotne Istre, soorganizator in gostinec Boris Novak je potegnil črto pod oranžna vina z obeh strani Brd, tretjo čezmejno degustacijo pa je vodil novinar Dnevnika Tomaž Klipšteter, ki je predstavil oranžna vina z obeh strani meje na Štajerskem.

Ob vinarjih so se v Izoli tradicionalno s svojo ponudbo predstavili tudi gostinci in ponudniki vrhunskih delikates, ki delijo enako tenkočuten odnos do narave. Obiskovalci so tako lahko okušali vrhunske sušene mesnine, oljčna olja, brancine iz Piranskega zaliva, morske delikatese iz Dalmacije, sire in številne miniature predanih kuharskih mojstrov.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...