V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

 
Članek Reportaža
07.05.2019 08:00
avtor

V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim slovenskim sommelierjem sprehodili med najboljšimi slovenskimi rdečimi vini iz Vinskega vodnika 2018.
V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci
Foto: Jure Makovec

V verjetno najpristnejši ljubljanski oštariji, v Čompi, smo z najbolj zagretimi ljubitelji vina pokusili 10 najboljših rdečih vin iz Vinskega vodnika 2018. Zraven smo ves čas grizljali zorjene fileje, goveje in žrebičkove, surove in rahlo pečene, za nameček smo pokusili še najboljšo med svinjami - mangulico in file najbolj rogate živali iz slovenskih gozdov. Ob divjih špargljih, treviškem radiču in drugih obveznih spremljevalcih mesovja. 

Namesto najboljšega izdelovalca mesne skorjice v mestu Roberta Prinčiča, ki je zavoljo prepogostega obračanja mesa na odprtem ognju staknil »teniški komolec«, je poveljevanje prevzela njegova najboljša učenka Mila Nikić, ki ni prav nič zaostajala za velikim mojstrom.

»10 veličastnih rdečin na slepo«, kot smo poimenovali dogodek, je seveda zahteval vrhunskega usmerjevalca. Mi smo izbrali kar najboljšega slovenskega sommelierja Martina Gruzovina. Da etiketa na steklenici še kako vpliva na povprečnega pivca, je jasno, a moderatorja večera Vanjo Aliča, urednika spletnega mesta O vinu.si, je zanimalo, koliko se pustijo vplivu etikete profesionalci. »Nihče ni imun, niti največji ocenjevalci ne. Če je na etiketi napis Château Pétrus, se vsakomur zašibijo kolena,« je odvrnil Gruzovin.  

Da bi bilo doživetje pri degustaciji še večje, smo etikete in vse označbe na steklenici, ki bi utegnile vplivati na okus pokuševalcev, prekrili, tako da je tudi Gruzovin vedel le, kateri par je na sporedu, ne pa tudi, katero vino je v katerem kozarcu. Pare smo v sodelovanju z Gruzovinom izbrali v uredništvu, prilagodili pa smo jih glede na letnik in slog. 

Začeli smo s Kupljenovim modrim pinotom (letnik 2016), ki sliši na ime passion, in Burjino zvrstjo reddo (2017), ki jo sestavljajo modra frankinja, pokalca in refošk. Z Burjo je vselej križ, kajti steklenic enostavno zmanjka, tokrat jih nismo našli niti v vinotekah in gostilnah, zato smo namesto letnika 2016, ki je v našem vinskem vodniku, premierno pokusili komaj stekleničeni letnik 2017.

Gruzovin je po sommeliersko začel z barvnimi odtenki posameznih vin, ki pa smo jim – zaradi romantične osvetlitve lokala – pri naslednjih parih posvečali manj pozornosti. Je pa najboljši sommelier med vonjanjem in okušanjem vin občutke delil z navzočimi ter jih spodbujal k razmišljanju, od kod prihaja posamezno vino. 

Nenapovedano se je po prvem paru voditeljema večera pridružil še Samo Kupljen in potrdil, da primorski sommelier pri opisih vin ni bil prav nič po primorsko pristranski. Kupljen je sicer veliki oboževalec sage Vojna zvezd, zaradi česar se po lastnih besedah ob vsaki premieri v Koloseju drenja z mladoletnimi oboževalci Luka Skywalkerja in kompanije.

Mimogrede, po likih iz sage je poimenoval tudi tri svoja vina: skywalker se imenuje njegov merlot, po princesi Lei je poimenoval penino iz sauvignona, prijazni kosmatinec Chewbacca pa je bil navdih za ime penine iz renskega rizlinga. Pred čomparsko publiko pa je obljubil, da bo prihajajoče mehurčke po metodi pét-nat (pétillant naturel) imenoval po »dobrem« zlobnežu Darthu Vaderju

Drugi krog, v katerem sta se spopadli barbera select (2016) iz vipavske kleti Guerila in modra frankinja mačkovci (2015) iz prekmurske kleti Marof, je prinesel trenutek resnice. Oziroma je znova potrdil rek, da je kovačeva kobila vedno bosa.

Po ovohavanju in pokušanju obeh vin je Gruzovin vehementno zatrdil, da je modra frankinja iz Prekmurja »njegova« barbera. Gruzovin je namreč tudi desna roka Zmaga Petriča v kleti Guerila! Najboljšemu sommelierju je nemudoma stopil v bran še drugi nenapovedani gost večera Aleks Simčič iz kleti Edi Simčič, ki je priznal, da je sam na slepih degustacijah že večkrat ne le zgrešil lastno vino, ampak ga celo »popljuval«, medtem ko je moderator večera pozneje priznal, da je Gruzovina z rahlimi sugestijami namenoma zavajal. 

V tretjem krogu sta si stala nasproti refošk antonius (2013) iz kleti Santomas in up (2013) iz kleti Stojana Ščurka. Ker se je up (zvrst merlota in cabernet sauvignona) točil iz steklenic magnum, tako kot poprej Marofova modra frankinja, je Alič Gruzovina pobaral, ali imajo nemara vina iz magnumov prednost pred tistimi, ki jih pokušamo iz običajnih steklenic? »Vino v magnumih počasneje zori in lepše dozori, a prednost pridobi šele na daljši rok. Upal bi si trditi, da imajo danes celo prednost vina, polnjena v običajne steklenice,« je pojasnil Gruzovin, ki se, mimogrede, do konca večera ni več zmotil. 

Pred četrto in peto rundo so nam ostale samo še briške zvrsti. Najprej so natakarji v kozarce natočili duet lex (2013, magnum) iz kleti Edi Simčič in teodor rdeče (2013), ki ga je pridelal Marjan Simčič. Obe sta tipični bordojski zvrsti iz Desnega brega, kjer prevladuje merlot. V teodorju je še cabernet sauvignon, v duet lexu pa poleg obeh naštetih še kanček cabernet franca.

 

Gostom se je po pokušnji pridružil Aleks Simčič, ki se trenutno ponaša z najnovejšo kletjo v Sloveniji. »Pustimo to, pomembno je, da je vse za nami,« je Simčič zamahnil z roko. Publiki pa je razložil razliko med duet lexom, ki so ga pravkar srebali, in kolosom, ki je dolgo veljal za najdražjo slovensko rdečo zvrst. »Kolos nastane samo v najboljših letnikih in iz najboljših sodov (barikov) zvrsti duet lex, ki jih izberem s pokušanjem. Če po štirih letih razvoja najdem sode, ki imajo v sebi nekaj več, nastane kolos, sicer ostane duet lex,« je pojasnil Simčič.

V velikem finalu smo primerjali veliko rdeče (2009) iz kleti Movia in rdečo Carolino (2015) iz kleti Jakončič, ki je eden redkih predstavnikov Levega brega pri nas. V zvrsti je torej največ cabernet sauvignona, preostanek zapolnita merlot in cabernet franc. Na drugi strani je veliko rdeče posebnež v tem smislu, saj je merlotu in cabernet sauvignonu dodan modri pinot.

Ob koncu sta se občinstvo in Gruzovin strinjala, da smo pili sama velika vina in da se je prvi slovenski rdeči deseteroboj končal z desetimi zmagovalci. Ker je bila publika razposajena, gostitelji pa prav tako, je Gruzovin stekel do avtomobila in prinesel dvojni magnum oziroma jeroboam, napolnjen z Guerilinim merlotom letnika 2008, ki sliši na ime tabu. Tudi tega smo brez sramu izpraznili. Do prihodnjič, ko bomo v Čompi v istem slogu pokušali najboljša slovenska macerirana bela vina! 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...