Na dvorcu Zemono vse, kar premore Vipavska dolina

 
Članek Novice
07.05.2019 10:24
avtor

Na dvorcu Zemono vse, kar premore Vipavska dolina

V 13. izdaji Okusov Vipavske se bo na renesančnem dvorcu predstavilo 45 vinarjev z več kot sto različnimi vini. Posebni gostje bodo letos vinarji, ki jih je v Slovenijo pripeljala ljubezen.
Na dvorcu Zemono vse, kar premore Vipavska dolina
Foto: Jure Makovec

Spet je pomlad in spet je čas za Okuse Vipavske. Medtem ko kulinarični mesec poteka že od 22. aprila in bo trajal do 19. maja, bo vrhunec v nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. maja, na vzpetini nad Vipavo. Renesančni dvorec Zemono bo že trinajstič zapored gostil festival vina in kulinarike, na katerem se bo letos predstavilo 45 vinarjev z več kot sto različnimi vini. V Razvojni agenciji ROD iz Ajdovščine napovedujejo, da bo letošnji festival še bolj okusen in barvit kot ponavadi.

Vipavski vinarji medse vsako leto povabijo tudi goste, vinarje iz drugih dežel. Letos bodo to tisti vinarji, ki jih je v Slovenijo pripeljala ljubezen in so na slovenski zemlji našli priložnost za vzgojo trte in ustvarjanje najboljših vin.

Degustacije, predstavitve, okrogla miza

Oba festivalska dneva bodo obiskovalci na tržnici vipavskih dobrot lahko spoznavali tudi druge okuse, saj bo kar 16 ponudnikov predstavilo domače sire, mesnine, med, pecivo, olja, izdelke iz sadja in še kaj. V nedeljo ob 15.30 in v ponedeljek ob 18.30 pa se lahko udeležite posebne delavnice z naslovom Spoznajmo vipavca. Seveda gre za vino, zvrst, ki je zaznamovala vinsko zgodbo Vipavske doline. Delavnico bo pripravil Valentin Bufolin iz Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Tokratni festival bo tudi posebna priložnost za mlade, ki svoj čas namenjajo študiju gastronomije in turizma. Na posebni stojnici se bodo predstavili študenti University Collegea Aspira, mednarodnega študija gastronomije iz Splita na Hrvaškem, ki bodo na krožnikih postregli morje in sonce, ki ga bodo prinesli iz Dalmacije. Slovenski študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled pa bodo pripravili svoj vrhunski in zmagoviti VIPavski koktejl.

Ponedeljkovo festivalsko popoldne bo zaznamovala tudi okrogla miza, ki jo bodo pripravili ob 16. uri. Na temo Etika gostinstva in pomen gastronomije za trajnostni razvoj turizma Vipavske doline in regionalnega razvoja se bo voditelj Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, pogovarjal z Janezom Bogatajem, Heleno Cvikl, Miro Semić, Evo Štravs Podlogar in Majo Pak. Sodelovala bo tudi direktorica Razvojne agencije ROD Ajdovščina Brigita Habjan Štolfa pa župani občin v Vipavski dolini in seveda Tomaž Kavčič ter vrhunska hrvaška chefa, gosta tokratnega festivala – Teo Fernetich iz istrske restavracije San Rocco in Rudi Štefan iz restavracije Pelegrini iz Šibenika.

Okus Michelinove zvezdice in Katja Kavčič

Fernetich in Štefan bosta skupaj z gostiteljem Tomažem Kavčičem v ponedeljek pripravila posebno doživetje. Vsi trije bodo ob 12. uri v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono pripravili posebno kosilo, ki bo imelo tudi pridih Michelinove zvezdice, ki si jo lasti chef iz Šibenika. Za dodatno ekskluzivnost dogodka bo poskrbela Katja Kavčič, mama Tomaža Kavčiča, ki bo po dolgih letih spet javno prijela za kuhalnico. Na izjemno kulinarično doživetje lahko pridete po predhodni rezervaciji. Cena kosila je 110 evrov, prijavite pa se lahko prek spleta na okusi@zemono.si ali na mobilno telefonsko številko 041 617 408. 

Poleg vina in kulinarike bo za dobro glasbeno razpoloženje poskrbela skupina Kontrabant. Parkirišče bo tudi tokrat urejeno ob vojašnici v Vipavi, od koder bo na Zemono in nazaj organiziran brezplačni prevoz. Vse podrobnosti najdete na www.okusi-vipavske.si

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Najmodernejše svetovne vinske kleti

Vinske kleti so z arhitekturnega vidika eden najstarejših prostorov, ki se je po svoji funkcionalnosti ohranil več tisočletij. Katere...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Izola se je še enkrat več prebarvala v oranžno

Na Manziolijevem trgu v Izoli se je končal osmi Festival oranžnih vin, ki je pritegnil obiskovalce z vseh celin.

VINO
Reportaža
Redakcija O vinu Reportaža V deseteroboju rdečin pri Čompi vsi zmagovalci

Na dogodku z naslovom »10 veličastnih rdečin na slepo« smo se v okrepčevalnici Čompa ob najboljšem mesu in skupaj z najboljšim...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice V Brdih vinarji odpirajo svoje kleti

V soboto in nedeljo, 1. in 2. junija, se bo v Goriških brdih zgodil eden najpomembnejših vinskih dogodkov v letu – Dnevi odprtih kleti....

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Matjaž Četrtič (Ferdinand)

Vinar Matjaž Četrtič pelje vzporedno dve uspešni zgodbi – v matični kleti Ferdinand navdušuje z mirnimi vini, medtem ko s kolegom...