Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

 
Vino tedna Novice
09.05.2019 08:08
avtor

Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.
Sorta
100 % sauvignonasse
Letnik
2015
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
13,5 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Neblo
Cena
9 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut
Foto: Miha Femec

Družina Kocijančič Zanut je že več generacij na skrajnem zahodu Goriških brd, v majhni vasici Neblo, kjer Slovenija meji z Italijo. S spoštljivim odnosom do narave in tradicije, po načelih integrirane pridelave ter z veliko ljubeznijo do domačih brajd in z novimi znanji ustvarjajo zgodbo odličnih vin – vin s karakterjem.

Vsi njihovi vinogradi rastejo na lapornih tleh ter na izredno sončnih legah, kar vinom omogoča izredno mineralnost in toplino. V družinski kleti donegujejo letno več kot 500 hektolitrov vina v dveh linijah; v prvi so mladostna in igriva vina, medtem ko so v drugi zahtevnejša in izstopajoča vina, ki jim posvečajo še prav posebno skrb. Klet trenutno vodi Borut Kocijančič z družino.

Zelo zrelo grozdje je bilo potrgano septembra, nakar je prestalo 24-urno hladno maceracijo, čemur je sledilo stiskanje. Fermentacija je potekala v posodah iz nerjavnega jekla (inoks) pri kontrolirani temperaturi 17 stopinj Celzija. Vino je na drožeh odležalo do devet mesecev z občasnim mešanjem (battonage). V cisternah iz inoksa je vino zorelo leto dni in potem še dve leti v steklenicah.  

Vino zakaj je iz sorte sauvignonasse, to je bivši furlanski tokaj. Vino je srednje intenzivne zlato rumene barve. Aroma je dokaj kompleksna, zrela, prevladujejo note suhega cvetja, začimb, agrumov, ki so lepo zaokroženi v prijetno aromo. V okusu je vino intenzivno, dokaj sveže, a polnega telesa. V pookusu je obstojno in elegantno s prijetnim mineralnim zaključkom. Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

Spajanje s hrano? Zanutov furlanski tokaj je odlično vsestransko obedno vino. Lepo se prilega kombinacijam z belim mesom, pa karpaču, ribjim jedem, školjkam ter tudi testeninam z zelenjavo. Celo gobe in tartufi mu ne naredijo škode. Osebno ga najraje zaužijem ob dobrem, rahlo pikantnem govejem karpaču, seveda s parmezanom, a namesto rukole spodaj dodam motovilec.

 

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Cuba 2015, Guerila

Resna rdeča zvrst, ki spominja na nekatere sortne barbere iz Piemonta.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.