Nove slovenske vinske kleti

 
Članek Novice
14.05.2019 08:00
avtor

Nove slovenske vinske kleti

Slovenska vina so vse bolj cenjena v tujini, vse večje povpraševanje pa zahteva tudi gradnjo novih vinskih kleti.
Nove slovenske vinske kleti
Nova klet Edi Simčič v Vipolžah v Goriških brdih.

Vsi radi občudujemo stare vinske kleti, podzemne hrame, ki v sebi nosijo tisoč in eno zgodbo številnih generacij, ki so v njih kletarile. A po drugi strani so vinske kleti osnovna infrastruktura vsakega vinarja. In v večini primerov nekdanje zmogljivosti v današnjih časih še zdaleč ne zadostujejo, zato so vinarji prisiljeni graditi nove kleti z ustrezno tehnološko opremo, degustacijskimi sobami, skladišči …

Prečesali smo Vinski vodnik 2018 in preverili, kateri vinarji so v zadnjem času zgradili nove kleti oziroma dogradili stare. Če poznate še koga, ki je ponosen na povsem novo vinsko klet, nam sporočite – z veseljem bomo objavili fotografijo.

Edi Simčič, Vipolže, Goriška brda

Tridesetletno obdobje prve polnitve lastne blagovne znamke Edi Simčič so uspešno zaokrožili s pridobitvijo 1.500 kvadratnih metrov novih površin. Skladišče, klet, pakirnica in degustacijski prostor so zdaj sodobnejši, prijaznejši za delo, predvsem pa ponujajo obiskovalcem in domačinom novo razsežnost. Z birojem Plusminus30 Arhitekti so odgovorno do pokrajine in tradicije zasnovali sodoben objekt, ki je spoštljivo, terasasto umeščen v gaso (ulico) sredi Vipolž. Iz pokrajine opozori nase samo kortenasta konstrukcija degustacijskega prostora, medtem ko so vsi drugi vidni deli fasade narejeni iz gabionov, napolnjenih z briškim kamnom. Ozelenele strehe spominjajo na terase in ves čas dajejo občutek, kot da nismo zapustili vinogradov. S časom se bo objekt zlil z okolico in postal njen sestavni del. 

Guerila, Planina nad Ajdovščino, Vipavska dolina

Klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Zgornji dve sta namenjeni turizmu: konferenčna soba, lounge bar, profesionalna kuhinja, veliki terasi, degustacijski prostor in trije moderno opremljeni apartmaji. V pritličju je tehnični del za prevzem grozdja. Celotna klet je zgrajena po principu prostega pada, tako da ni potrebna uporaba črpalk. V spodnjih dveh etažah so delovni prostori; v višji etaži je prostor za fermentacijo in prešanje. Čisto spodaj pa so prostor za zorenje vina, odležavanje penin, polnilnica in skladišče. Uradna otvoritev kleti bo 21. maja. 

Verus, Ormož, Štajerska Slovenija

V kleti najdemo vinske posode za pridelavo 150 tisoč litrov vina na leto. Klet, ki se razteza na 1.250 kvadratnih metrih površin, je zgrajena tako, da je mogoče pridelavo podvojiti, torej pridelati do 300 tisoč litrov vina na leto. V objektu sta poleg proizvodnega dela tudi prodajalna vin in degustacijska soba.

Medot, Dobrovo, Goriška brda

Na domačiji Medot so staro klet povezali z novo. Nova se lahko pohvali z avantgardno tehnološko opremo za pridelovanje vina in penin, ki bo zagotavljala ohranitev kakovosti, ki prihaja iz Medotovih vinogradov na najboljših briških legah. V novi kleti je urejen ekskluzivni prostor za degustacije, ki lahko deluje tudi kot vrhunska restavracija ali prostor za gala dogodke, ponuja pa vse potrebno tudi za manjše poroke, team buildinge in prezentacije. Prostor je vrhunsko tehnološko opremljen tudi za najzahtevnejše in nekoliko drugačne dogodke. Krasi ga še elegantna, udobna terasa s čudovitimi pogledi na vse strani vinorodne briške pokrajine, ki jo obroblja že prva vrsta Medotove žlahtne rebule, saj je celoten prostor umeščen na vrhu Medotovega najstarejšega vinograda. Domačija bo zaprtega tipa, za obisk bo potrebna rezervacija. Slovesno odprtje nove kleti bo 13. junija.

Burja, Orehovica, Vipavska dolina

Pred dvema letoma se je Primož Lavrenčič znebil slovesa najbolj znanega vinarja brez lastne vinske kleti. Po osmih letih gostovanj in bojev z birokratskimi mlini je namreč v Orehovici svoje vino končno spravil pod lastno streho. Sodobno klet, v kateri so lesene in betonske posode, je opremil še s tovornim dvigalom, goste pa razveselil z odprtjem degustacijske sobe. Celotna klet je zgrajena po principu prostega pada, tako da ni potrebna uporaba črpalk. Nad kletjo je Lavrenčič uredil bivalne prostore za svojo družino. »Zmogljivost nove kleti je okrog 60 tisoč steklenic, sam jih za zdaj napolnim okrog 35 tisoč. Torej bom še nekaj časa na voljo, če bo kateri od vinarjev ostal brez kleti. Kot je meni pomagala družina Škrlj iz Vrhpolja,« se smeji Lavrenčič.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...

VINO
Novice
Jože Rozman Novice Devetič v čast modre frankinje

Na gradu Sevnica smo obiskali tradicionalni festival, posvečen slovenski avtohtoni sorti.