Bi nabirali mravlje in pasli race z Luko Koširjem?

 
Članek Novice
13.05.2019 08:00
avtor

Bi nabirali mravlje in pasli race z Luko Koširjem?

Pridružite se nam 15. junija na srečanju s chefom Luko Koširjem v Šentjoštu nad Horjulom. Z njim bomo nabirali in kramljali v gozdovih, na travnikih in njivah, kosilo pa bomo poplaknili z vini prestižne linije 7 Numbers iz kleti Puklavec Family Wines.
Bi nabirali mravlje in pasli race z Luko Koširjem?
Foto: Jure Makovec

Eden najbolj prodornih slovenskih chefov nove generacije Luka Košir nas bo v soboto, 15. junija, od 10. ure gostil v gostišču Grič v Šentjoštu nad Horjulom. Košir je znan po svoji inovativni uporabi sezonskih sestavin in tesni povezanosti z naravo, ki mu omogoča, da ponudi gostom hrano »direktno z njive na krožnik«, kot se glasi njegov moto. Največ pozornosti posveča prav zelenjavi, s katero so v oštariji 80-odstotno samooskrbni.

A njegova kuhinja vključuje tudi veliko nabiralništva. Tako gre vsak dan v gozd, na travnik, njivo in nabira. Gobe, zelišča in tudi mravlje. In vse se znajde na njegovih krožnikih. Tokrat nas bo vzel s sabo. Razložil nam bo tudi svoje zadnje podvige na področju fermentacije in razkazal račjo farmo, kjer s Švedom Petrom Blombergssonom race vzrejata po ekoloških načelih.

Po krepilnem sprehodu v naravi, kjer si bomo nabrali tudi nekaj praktičnega znanja, se bomo posedli v restavracijo Grič in se pripravili na obed. Jedi bodo sestavljene tudi iz surovin, ki jih bomo sami nabrali na sprehodu po gozdu, travniku in njivah. Vse pripravljene krožnike se bomo naučili spajati tudi z vini iz premium linije 7 Numbers največjega slovenskega vinarja Puklavec Family Wines. Z nami bo glavni enolog Mitja Herga. Pogovor s Koširjem in Hergo bo vodil Vanja Alič, urednik spletnega mesta O vinu.si. 

Živalski vrt z več kot 240 račjimi osebki

Čeprav je bilo meso nekoč njegova osnovna surovina, danes Košir ponuja degustacijske menije, v katerih imajo meso, riba in zelenjava povsem enak pomen. »Pravzaprav želim, da pride zelenjava v ospredje. Veliko kreiram povsem zelenjavne jedi, to me zelo zanima, ker ni enostavno. In če sam gojiš zelenjavo, jo drugače ceniš, kot če greš ponjo v trgovino,« ugotavlja mladi chef.

Za oskrbovanje gostilne ima družina Košir v Šentjoštu nad Horjulom kar dve kmetiji. Ker si prizadevajo za samooskrbo, gojijo številne kulture, kar vzame veliko časa. »Če imaš zasajeno eno kulturo, je veliko bolj preprosto, kot če gojiš sto kultur, kot jih imamo trenutno. To vse zaplete, saj ima vsaka svoje zahteve. Če ne uporabljaš umetnih škropiv in uporabljaš ekološke prijeme, je vse skupaj komplikacija na potenco. Če ne bi bilo našega ata, ki večinoma vse 'rihta', bi zelo težko kaj naredili. Imamo dve večji njivi in dve gozdni njivi, kjer rastejo topinambur, divji por, šitake, ostrigarji in podobno,« pojasnjuje Košir. 

Prej smo omenili tudi ekološko račjo farmo oziroma živalski vrt z več kot 240 racami, kot farmo ljubkovalno imenuje Košir. Cilj, ki se mu s Švedom po petih letih reje vendarle približujeta, je, da bi race prodajala. "Hec je v tem, da sva s Petrom malo preveč racoljubna tipa. Vse preveč pozornosti namenjava temu, da bi race imele čim boljše razmere in uživale v življenju. S tem sicer ni nič narobe, če ne bi pri tem povsem zanemarila ekonomskega vidika," Košir pojasnjuje, zakaj projekt še ni stekel oziroma zakaj je v vseh teh letih nekaj rac »pospravil« le za potrebe domače gostilne.

A o njegovih racah se glas vztrajno širi čez hribe in doline, zato svojo perjad le še stežka zadržuje zase. "Vsi nas že gnjavijo, kdaj bodo dobili kakšno raco. In tudi jajca so aktualna. Kaj počnem z njimi? Vse živo. Ko začneš enkrat uporabljati račja jajca, nočeš več kokošjih,« pravi Košir.

Ekskluzivna vina iz linije 7 Numbers

Zgodovina vinske kleti Puklavec Family Wines je precej podobna zgodovini družine Puklavec. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Martin Puklavec prevzel položaj tajnika vinarske zadruge v Ormožu ter kmalu postal direktor in gonilna sila pri gradnji kleti, kot jo poznamo danes. "Oče je bil pred drugo svetovno vojno eden od ustanoviteljev zadruge v Ormožu in po vojni kljub nacionalizaciji ostal tudi njen direktor. Zato sem, ko se mi je nasmehnila poslovna sreča, kleti vnovič dodal družinsko ime," pravi Vladimir Puklavec, ki je leta 2009 združil ljutomersko in ormoško klet.

Vina največje slovenske vinske kleti se rojevajo v osrčju slikovitih Ljutomersko-Ormoških goric, v vinorodni deželi Podravje, kjer so za vinogradništvo zagotovljeni odlični mikroklimatski pogoji. Obdelujejo 1.100 hektarjev vinogradov, od tega je 590 hektarjev v njihovi lasti, preostalo pa imajo kooperanti. Trenutno pridelajo 4,5 milijona litrov vina na leto, polovico ga izvozijo na tuje.

Glavni enolog in direktor kleti je Mitja Herga, ki je na tem položaju, odkar se je leta 2009 odprlo novo poglavje jeruzalemsko-ormoške zgodbe, pravi, da v kleti čedalje več pozornosti namenjajo premium in super premium linijam Estate Selection in Seven Numbers.

Da so na dobri poti, potrjujejo tudi nagrade. V svojih vitrinah hranijo morje domačih in tujih odličij, a najbolj žlahtna je bržkone platinasta medalja, nekdanji regional trophy, ki so jo prejeli za šipon seven numbers (letnik 2015) na največjem ocenjevanju na svetu – na londonskem Decanterju.

Ekskluzivna vina iz linije 7 Numbers predstavljajo edinstveno dediščino družine Puklavec, saj je najpomembnejša geografska lokacija. "Najboljše vinograde smo tako kot vina označili s sedmimi številkami. S tem smo dosegli sledljivost vsake steklenice, saj točno vemo, s katere vrhunske lege prihaja grozdje. Razumevanje posamezne lokacije, njene mikroklime in geološke sestave tal zahteva predanost in znanje vseh nas. Vina iz linije 7 Numbers pa dokazujejo, da lahko prav to prinese izjemne rezultate, kar odseva tudi v slovesu naših vin med poznavalci," pravi glavni enolog. 

Če želite biti na tekočem z vinskimi dogodki, ki jih pripravljamo, se naročite na tedensko pismo urednika.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...