Vino tedna: Bjana brut, Bjana

 
Vino tedna Novice
15.05.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča
Sorta
70 % chardonnay, 30 % rebula
Letnik
neletniška
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12 % vol.
Dežela
Primorska
Okoliš
Goriška brda
Lokacija kleti
Biljana
Cena
18 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Bjana brut, Bjana
Foto: Aleš Beno

O Bjani in njegovih peninah je bilo že veliko napisanega in še več povedanega. Preprosto povedano, gre za enega najboljših peničarjev pri nas, po mnenju prenekaterih celo za najboljšega. Velika prednost, ki jo imata Miran Sirk in njegova ekipa pred drugimi, je fokus na en sam tip vina – penino.

Ko Sirk razmišlja o vinu, razmišlja o mehurčkih. Ko razmišlja o mirnem vinu, razmišlja o osnovnem vinu za penino. Ko razmišlja o grozdju, razmišlja o surovini za peneče se vino. Ko razmišlja o modrem pinotu, razmišlja o mehurčkih. In ne nazadnje, ko posadi vinograd, ga posadi z mislijo na mehurčke.

Koliko vinarjev v Sloveniji se je specializiralo za penine? Sam poznam tri. Večina preostalih igra varnejšo igro. Če bo grozdje zrelo in letnik topel, bomo pridelali mirno vino, če bo vreme nekoliko bolj kislo in hladno, pa bo nekaj več penine. Seveda tudi njim uspejo lepe stvari, a manjkrat in z manj konsistence.

Razlog za današnji vnovični izbor bjane brut za vino tedna je preprost. Pred časom sem vodil delavnico, kjer smo skupini vinskih profesionalcev – resda z različno kilometrino, a vsi se ukvarjajo s prodajo vina – predstavili tri peneča se vina. Na slepo. Dve penini, en šampanjec – Roedererjev brut premier.

Ob vonjanju ni bilo veliko debate, katero izmed vin ponudi največ – Roederer je bil prepričljiv, čeprav lepo prepletene note po kruhu, kvasu, praženih jedrcih in podobno niso ravno vsem po srcu. Gre morda za pridobljen okus (acquired taste)?

Odločilni trenutek je nastopil v ustih, kjer je bila tekstura mehurčkov bjane brut odločno bolj fina in kremasta od znanega šampanjca. Rezultat? Vseh devet navzočih je, neodvisno, glasovalo, da je bjana brut zanje najboljše vino med vsemi tremi, in lahko sem jim le prikimal. Majhna zmaga, a pomenljiva. Sirkove penine so vedno odlične.

Potencial staranja: bjana brut je odlična v tem trenutku, če pa so vam všeč note po zorenju – vsem niso! –, bo zdržala vsaj še pet let.

Ujemanje s hrano: odličen aperitiv, hladne predjedi, še posebej morske, suši, karpačo, solate …

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Mihael belo 2016, Prinčič

Izjemno vino, ki nas s svojimi zrelimi aromami in svežino prepušča užitkom mineralnosti.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les 7, Laherte Frères

Šampanjec, ki v sebi skriva skoraj tri stoletja zgodovine vinogradništva slavne pokrajine.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Malvazija 2017, Guštin 1898

Vino s klobukom in širokim nasmehom.