Komentar

Kolumna Primoža Lavrenčiča: Iskanje ravnotežja

 
Blog Novice
16.05.2019 06:57
avtor

Kolumna Primoža Lavrenčiča: Iskanje ravnotežja

Iskanje ravnotežja je en močan proces. V vsakem našem delovanju - karkoli, kadarkoli in kjerkoli - poskušamo doseči ravnotežje. Ravnotežje iščemo okrog sebe v glasbi, slikarstvu, arhitekturi, vinu, vzgoji otrok, skrbi za starejše, pisanju, petju, plesu, politiki, dihanju, bivanju. Ali zgolj za trenutek ali za celoten obstoj ali za trenutek našega celotnega obstoja na tem svetu?

In zanimive stvari se zgodijo na robu tega trenutka, izven cone našega udobja, v popolnem kaosu. Iz tega kaosa se rodi novo življenje, nov red, nekaj, kar odpira vrata v nove razsežnosti, nas samih in lahko tudi drugih blizu nas.

Tudi vinogradnik in vino kot njegov pridelek ni izjema te igre! Najbolj zanimiva vina se rodijo na robu; biti ali ne biti? V kanalizacijski jašek ali med zvezde?

Prav to je draž iskanja nečesa novega, inovativnega v tradicionalnih rečeh, kot je vino. Pri tem iskanju ravnotežja pri nastajanju vina moramo biti hkrati najbolj neresno resni, najbolj analitično senzibilni, odbito resni, relaksirano živčni.

Iščemo ravnotežje, ki bo povedalo nekaj več in manj obenem. Kompleksno preprostost, preprosto kompleksnost. Vino naj bo tisto, ki ustvari pozitivna čustva, poglede nazaj in naprej, doživljaje, spomine, ki sežejo v prihodnost …

Človek v trenutku iskanja prave sorte, postopka, ni pomemben, če se postavi proti neminljivosti narave, izražene predvsem v naših tleh, zemlji, prsti …

Pustimo ji, da se izrazi! Pozabimo našo slovensko zategnjenost.

 

Primož Lavrenčič s Posestva Burja v Zgornji Vipavski dolini je eden tistih vinarjev, ki znajo poleg dobrega vina tudi brez dlake na jeziku in artikulirano povedati, kaj vse je z državo narobe, da si kmetje čedalje teže režejo vsakdanji kruh. Po končanem študiju agronomije se je zaposlil kot strokovni sodelavec na ljubljanski biotehniški fakulteti. Zatem se je odpravil v italijanski Videm na podiplomski študij in nato kot raziskovalec pristal na Kmetijskem inštitutu Slovenije ter pozneje na novogoriški univerzi, kjer je bil tudi predavatelj. Leta 2008 se je razšel z očetom in bratom, torej z vinsko blagovno znamko Sutor, in zasnoval svojo – Burja.

 

Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.