Klet Puklavec Family Wines odprla dolgo pričakovano makedonsko zgodbo

 
Članek Novice
17.05.2019 14:13
avtor

Klet Puklavec Family Wines odprla dolgo pričakovano makedonsko zgodbo

Z novim regionalnim povezovanjem je klet Puklavec Family Wines zaokrožila celovitost ponudbe in se z linijo vrhunskih rdečih vin postavila ob bok vodilnim vinskim kletem v tem delu Evrope.
Klet Puklavec Family Wines odprla dolgo pričakovano makedonsko zgodbo
Slovesno odprtje vinske kleti Puklavec Family Wines v makedonskem Negotinu. (foto: Žiga Intihar)

Vinska klet Puklavec Family Wines je z eno večjih letošnjih naložb slovenskih podjetij v tujini slavnostno odprla butično vinsko klet v Severni Makedoniji. Družina Puklavec, ki je ormoško in ljutomersko klet združila in jo vodi od leta 2009, je s prevzemom butične kleti Negotino uspešno razširila ponudbo priznanih belih vin z vrhunskimi rdečimi makedonskimi vini.

V desetih letih je vinska klet, ki se ponaša s številnimi domačimi in tujimi nagradami za svoja vina, z novim regionalnim povezovanjem zaokrožila celovitost ponudbe in se postavila ob bok vodilnim vinskim kletem v tem delu Evrope. Linija rdečih vin, ki bo nosila ime Instinct, bo kupcem na voljo v drugi polovici tega leta.

Vlaganja v Makedoniji se bodo nadaljevala

Letos mineva natančno deset let od vrnitve družine Puklavec v vinsko zgodbo, ki jo je leta 1934 začel Martin Puklavec. Z združitvijo ormoške in ljutomerske vinske kleti je Puklavec Family Wines začela pisati novo poglavje v zgodovini kleti, ki je bilo osredotočena na pridelavo visokokakovostnih belih vin. Z željo po dopolnitvi ponudbe z rdečimi vini so že leta 2011 začeli prve aktivnosti v Severni Makedoniji.

»Vesel sem, da v novo desetletje vodenja kleti vstopamo bogatejši z novim regijskim sodelovanjem med Slovenijo in Severno Makedonijo ter s celovito ponudbo vin, ki jo dopolnjujejo visokokakovostna rdeča vina iz Negotina. Danes začenjamo nov del zgodbe, ki smo jo skupaj začeli pisati leta 2011. Vrednost dosedanje investicije v prenovo butične kleti Negotino ocenjujem na 1,6 milijona evrov. S tem se investicije v Severni Makedoniji ne končujejo,« je na odprtju kleti dejal Vladimir Puklavec, lastnik Puklavec Family Wines.

Odlične razmere za pridelavo rdečih vin

Vrhunska rdeča vina iz Negotina odlično dopolnjujejo trenutni asortiman belih vin iz Ljutomersko-Ormoških goric. Tikveško vinogorje, kjer leži Negotino, ponuja popolne razmere za pridelavo vrhunskih rdečih vin. Imajo suha, topla in dolga poletja, razmeroma hladne  zime, gričevnato krajino, ki se razprostira med 250 in 400 metri nadmorske višine ter edinstven mineralno bogat terroir.

Vse skupaj ustvarja edinstvene razmere za pridelavo vrhunskih rdečih vin.  »Makedonska vina so znana po krepkem telesu. So bogata in imajo zrelo aromatiko z značilnim temnim sadjem in začimbnimi notami v svojem okusu. Prav te značilnosti so tiste, po katerih so makedonska vina prepoznavna. Nova investicija nam omogoča nadaljnji razvoj in rast v segmentu rdečih vin. Ambicij ne skrivamo, z našimi rdečimi vini si želimo doseči uspehe, ki bodo primerljivi z belim vinom iz slovenskega dela naše kleti, kar pomeni biti med najboljšimi na svetu,« je dodal Dane Jovanov, direktor in glavni enolog butične kleti Puklavec Family Wines Negotino.

Vinska klet Puklavec Family Wines Negotino ima zmogljivost za pridelavo od 300 do 400 tisoč steklenic na leto. Pridelujejo najprepoznavnejše sorte rdečih vin, kot so cabernet sauvignon, merlot in vranec. V kleti sodobno tehnologijo prepletajo s tradicijo zorenja vina v lesenih sodih, ki zavzemajo pomembno mesto v kleti.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...