Premierno: Oglejte si prvi del serije Kako nastane vino?

 
Članek Novice
21.05.2019 08:00
avtor

Premierno: Oglejte si prvi del serije Kako nastane vino?

V sodelovanju s kletjo Vinakoper ter njihovima enologoma Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom smo posneli serijo v desetih nadaljevanjih, v katerih boste izvedeli vse, česar niste vedeli o pridelavi vina.
Premierno: Oglejte si prvi del serije Kako nastane vino?
Zvezdi serije Kako nastane vino? – enologa Rok Jamnik in Boštjan Zidar.

Kar nekaj slovenskih serij, posvečenih vinu, smo si na televiziji že lahko ogledali, danes pa začenjamo našo z naslovom Kako nastane vino?, ki je malce drugačna oziroma – predvsem – poučna. V desetih nadaljevanjih prve sezone bomo skupaj z enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom razložili osnovne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.

Sodobna akcijska junaka, ki namesto pištol uporabljata kozarce za vino, se bosta skozi epizode, ki trajajo dobre tri minute, posvetila osnovnim vprašanjem: iz česa se pridela vino, kaj določa barvo vina, kako razlikujemo vina po vsebnosti sladkorja, kako nastane peneče se vino in podobno.

Ste nemara mislili, da se rose oziroma rožnato vino pridela iz cvička, oranžno vino iz pomaranč, ledeno pa iz ledu? Ko si boste ogledali serijo Kako nastane vino?, se bodo takšne in podobne domislice v hipu razblinile.

Strokovnjaka iz kleti Vinakoper nam bosta razložila tudi, kakšen bi bil denimo refošk, če bi ga gojili v Zgornji Kungoti, kako ima lahko malvazija toliko različnih obrazov in zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca. Vas od taninov v vinu boli glava? Ste kdaj pili dobro penino iz Italije? Ne se hecat.

Ko bomo usvojili osnovne pojme, bomo enologa Zidarja in Jamnika povprašali tudi o znamenitem napisu na vsaki steklenici, da vino vsebuje sulfite. Kaj so pravzaprav sulfiti? Nadalje se bomo dotaknili tudi posod, v katerih vino zori. Je vsako vino, ki zori v lesenih sodih, barikirano?

V času trgatve pa bomo celo epizodo posneli v vinogradih in zabeležili postopek od začetka do konca. Razložili bomo tudi fantomske besede, kot so fermentacija, maceracija in podobne.

Toda, počasi. Smo pri prvem nadaljevanju, v katerem glavna protagonista razlagata, da se vino lahko pridela samo iz žlahtne vinske trte, ki latinsko sliši na ime vitis vinifera. Namizno grozdje s prodajnih polic v trgovinah torej odpade. Žlahtna vinska trta ima grozde z manjšimi jagodami, tanjšo kožico, večjimi koščicami in slajšimi jagodami.

Kako trte obrodijo v zmernem podnebju in kako v toplejšem, kaj vsebuje vino poleg vode in alkohola ter kaj dobimo, če v vino zmešamo različne sorte grozdja, pa si oglejte v priloženem posnetku. Vidimo se čez tri tedne!

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...