Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

 
Vino tedna Novice
23.05.2019 08:00
avtor

Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus

Oranžni zasuk kralja sladkih vin.
Sorta
100 % kraljevina
Letnik
2017
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
14,5 % vol.
Dežela
Posavje
Okoliš
Bela krajina
Lokacija kleti
Krmačina
Cena
32 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Kraljevina 2017, Prus
Foto: Toni Gomišček

Z Jožetom Prusom sva se prvič srečala pred dvema desetletjema, ko sem najprej za Vinoro, festival sladkih vin v Marsali na Siciliji, nato pa za Vinoble, podoben festival v Jerezu de la Fronteri v Andaluziji, pripravljal izbor slovenskih predikatov. Težko je bilo prepričati pridelovalce, da se odrečejo nekaj steklenicam vina za festival v nekem oddaljenem kraju, za katerega mnogi še slišali niso, saj so imeli ob že sicer skromnih pridelkih tovrstnih vinskih posebnežev že preveč obveznosti do domačih vinskih sejmov in ocenjevanj, pa tudi do stalnih kupcev.

Predikati, tudi najvišji, so veljali v Sloveniji za prvovrstno darilo, če je bilo treba izkazati pozornost ljubljeni osebi ali poslovnemu partnerju, tako da je bilo tistih nekaj sto steklenic posamezne polnitve skoraj vnaprej prodanih.

S pomočjo dolenjskega prijatelja Bojana Črtaliča, ki se je, če me spomin ne vara, odrekel nekaj svojim steklenicam, mi je le uspelo uvrstiti Prusa na obe prireditvi, zato sva bila oba vesela odziva mednarodne publike na ta belokranjska vina, skoraj vriskala pa sva od veselja, ko sva v zapisu s festivala, objavljenem v ugledni mednarodni reviji Vinum, prebrala, da je bil Prusov rumeni muškat najverjetneje eno najboljših vin na celotni prireditvi.

In to med številnimi tokajci, sauthernesi, vinsanti, suhimi jagodnimi izbori, portovci, šeriji, madeirami in podobnimi sladkimi in z destilati ojačanimi težkokategorniki. Med metliško Vinsko vigredjo sva mu to tudi povedala in mu izkazala spoštovanje, ki si ga je kot kralj sladkih vin zaslužil.

V naslednjih letih je nad cesto ob vstopu v Krmačino, kjer je klet Prusovih, velik transparent kar nekajkrat naznajal, da vstopamo v vas vinarja leta, kar je bila čast, prislužena s številnimi priznanji in šampionskimi nazivi za ledena vina, vina iz sušenega grozdja, suhe jagodne izbore ... Seveda to niso edina vina v njegovi ponudbi, saj kot pravi Belokranjec pripravlja tudi metliško črnino in bele zvrsti ter vrsto sortnih polnitev, med katerimi z imenom »svetovno vino« trži tudi cabernet sauvignon.  

To, da se je zapisal med oranževce, ni ravno vest zadnjega dne, saj se z maceriranjem belih sort ukvarja že od leta 2012, ko je prvič sorti kraljevino in rumeni muškat pustil vreti na kožicah in nato dve leti čakal s pretokom vina. V kleti, ki letos praznuje desetletnico selitve na novo lokacijo z dobrimi pogoji zorenja in skladiščenja vin, ima nekaj sodov s steklenim dnom, tako da lahko vsak radovednež vidi, kaj se z vinom v njih dogaja, sočasno pa je tudi on dobil neposredne informacije o tem, koliko časa po mešanju usedline se ta spet poleže.

»Ne smemo dovoliti, da se strdi kot nekakšna obloga, sicer ne opravlja več svoje primarne naloge zaščitnice vina, ki se medtem obogati s polifenoli, minerali in drugimi snovmi, prisotnimi v kožicah in peškah,« ugotavlja belokranjski vinar. Doslej je maceriral tudi sivi pinot in sauvignon, vendar se najpogosteje vrača prav h kraljevini in muškatu in je eden redkih pridelovalcev oranžnih vin, ki zanje dosega oznako vrhunsko vino. Kar pomeni, da so pooblaščenci preverjali že kakovost grozdja, ki je morala biti za polnitev iz letnika 2017 res izjemna, če je vino doseglo tako visoko alkoholno stopnjo.

Vino sem spoznal na izolskem Festivalu oranžnih vin in najprej me je pritegnila njegova barva, ki je bolj kot oranžna temno jantarjeva, vendar nam da že prvi stik z nosom vedeti, da ne gre za posledico oksidacije, ampak za barvo (pre)zrelih jagod, torej za sortno značilnost zrele kraljevine.

Srage polzijo počasi po obodu kozarca in napovedujejo bogato telo, polno žlahtnih ekstraktov. V cvetici prevladujejo tople sadne note, ki spominjajo na začinjen jabolčni kompot, na hruške in sušene marelice. V ustih dobi ta sadni značaj okrepitev z ravno prav zrelimi tanini. Alkohol ustvarja občutek toplote, že najmanjši požirek pusti usta polna najprijetnejših dražljajev, ki se kar vrstijo in vrstijo.

Če ne bi poznal pridelovalca in njegove zvestobe pristnosti, bi sumil, da je vinu dodal ojačevalce okusa ... Seveda bi si ob kozarcu zaželel porcijo jagenjčka belokranjske pramenke z ražnja, med čakanjem nanj pa bi si privoščil tri rezine fulin ali vsaj kos belokranjske pogače, tudi gobovo juho in jurčke na žaru bi zmazal, ker pa tega nimam, si bom k vinu postregel dva kosa počasi pečene telečje palete (zgornji del prednje tace), mlad krompir z rožmarinom in beluše na žaru.

Pa še nekaj podatkov o vinu. Jože Prus je izbrani vinograd kraljevine jeseni nekajkrat prečesal in odstranjeval odvečne grozde in poškodovane jagode. Trgatev je bila konec oktobra in bi ustrezala kategoriji izbora. Grozdje je bilo delno strojno repkano, delno pa ročno smukano, tako da je dobilo vino manjši tanični odtis.

Maceracija s tedenskim batonažem je trajala poldrugo leto. Stekleničeno je bilo brez filtriranja, toda z minimalnim dodajanjem sulfitov. Ker je bilo šele pred kratkim stekleničeno, lahko pričakujemo še nekaj organoleptičnih sprememb, ki bodo vino naredile še bolj pitno, ko se bodo že sicer nemoteči tanini še dodatno ugladili. Takrat bi k vinu priporočal tudi kaj iz morja, na primer hobotnico v pečici ali škampe na žaru. 

 

Toni Gomišček je zrasel v Solkanu, na domačiji z vrtom, njivo in vinogradom. Po študiju sociologije se je zapisal novinarstvu in vrsto let pripravljal kmetijske oddaje. Spremljal je vzpon zasebnih vinarjev, preporod oljkarstva, obiskoval pastirje v visokogorju. Posebej ga je zanimalo vse izvirno, zato se je z veseljem pridružil gibanju Slow Food. V letih prevlade svežih vin je organiziral salon zrelih vin Brda baton, napisal je knjigo o goriškem radiču ter redno objavlja zapise o kulinariki in vinih v številnih revijah in časopisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Cuba 2015, Guerila

Resna rdeča zvrst, ki spominja na nekatere sortne barbere iz Piemonta.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Bjana brut, Bjana

Penina, ki vedno znova prepriča

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Zakaj 2015, Zanut

Odličen primerek vsestranskega vina za obed.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Susucaru rosato 2017, Frank Cornelissen

Vino spominja na rdeča vina sort poulsard in trousseau iz francoske pokrajine Jura.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Zelen 2016, Fedora

Ljubezen na prvi pogled.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Modri pinot 2015, Verus

Njihov najboljši doslej.