Že nona Marica je tuje turiste vabila v domači borjač

 
Članek S hrano
04.06.2019 08:00
avtor

Že nona Marica je tuje turiste vabila v domači borjač

Družina Mavrič iz Medane je v začetku devetdesetih za turiste odprla domačijo Belica, Sebastjan Mavrič pa danes vodi v Šmartnem tudi Hišo Marica in soorganizira največji eno-gastronomski dogodek v Brdih – Brda in vino.
Že nona Marica je tuje turiste vabila v domači borjač
Sebastjan Mavrič
Foto: Aleš Beno

Čeprav so danes Brda uveljavljena turistična destinacija, ki temelji na vinu in kulinariki, je bila še pred kratkim slika povsem drugačna. Domači tond, kot rečejo Brici krožniku, se je začel razvijati v sodobnega šele v zadnjih 25 letih. Še sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja si lahko na prste ene roke preštel vse vaške oštarije v Brdih, v njih pa kaj več od običajnega narezka ni bilo mogoče pomalicati.

»Pred 30 leti, ko se Bricem še sanjalo ni, kaj je turizem, je moja nona Marica redke tuje turiste, ki so v Brda bolj kot ne zašli, vabila v domači borjač. Zmeraj jim je dala jesti in piti. Če nič drugega, jim je na hitro pripravila kaj za pod zob. Kdor je bil pri njej, tega ni pozabil in se je v Brda gotovo še vrnil. Po njenem načelu še danes deluje naša domačija,« pove Sebastjan Mavrič, ki izhaja iz domačije Belica v Medani, danes pa vodi Hišo Marica v Šmartnem.

Prvi z evropsko finančno podporo za turizem

Ko so leta 1992 v Medani odprli turistično kmetijo, je bil Mavrič še golobradi mladenič, vendar se kljub temu spomni, kako so orali ledino. »Začeli smo sila skromno. Pred staro hišo smo imeli majhen prostor, ki smo mu rekli terasa. Na njej je bila lesena miza, zraven pa dve klopi, na katerih se je včasih drenjalo tudi po 12 gostov,« se spomni sogovornik.    

Sprva so ponujali le šalam in pršut, pozneje so ponudbo dopolnili še s frtaljami, mineštrami, belo polento, točem in drugimi tradicionalnimi jedmi. »Pravzaprav smo tisto, kar je mama skuhala za domače, ponudili tudi gostom,« doda Mavrič.

A povod za vse skupaj je bilo kajpak vino. Z lastnimi etiketami so ga začeli stekleničiti takoj po osamosvojitvi, pred tem pa so ga prodajali po lokalih kot odprto vino.

A turizem na kmetiji se je razvijal. Po desetih letih so začeli gradnjo novega turističnega objekta in nove kleti. Danes imajo poleg velike notranje restavracije in čudovitega vrta z veličastno murvo na sredi celo kongresno sobo, ki sprejme do 50 ljudi. In deset sob, kjer lahko njihovi gosti prespijo, ter bazen, kjer se lahko v poletnih mesecih hladijo.

»Že prej so se delali pršuti, šalami in vse mesnine, a takrat, leta 2004, smo zgradili tudi novo sušilnico in zorilnico. Bili smo prvi na področju turizma v Sloveniji, ki smo dobili finančno podporo EU,« pove Mavrič.

Paradni konj je še vedno pršut

Poleg vina je pri Belici najpomembnejši pršut. Pravzaprav je to njihov paradni konj, ki jim je slavo ponesel daleč naokrog. »Imamo tri kmete v Vipavski dolini, ki ravnajo s prašiči po naših navodilih. Prašiči so v prosti reji, kmetje pa doma pridelajo tudi vso krmo, tako da je res vse domače. Vsako leto naredimo okrog 300 pršutov in čisto vse se na roko zreže pri Belici in v Marici,« pojasni Mavrič.

Celostno ponudbo domačije Belica zaokrožajo še doma pridelan kis, oljčno olje in različni tradicionalni briški izdelki, ki jih je mogoče kupiti v posebni trgovinici. »Ta je nastala na pobudo gostov, ki so venomer spraševali, ali imamo kakšen domač izdelek poleg vina, ki bi ga lahko odnesli domov. Tako smo začeli ponujati doma narejene marmelade, med, čaje, žganja, likerje in prelive za testenine. Vse to, kar smo prej delali tudi za lastne potrebe.«

Mavričevi so leta 2005 odkupili tudi star objekt v takrat še razpadajoči srednjeveški vasici Šmartno. »Spomnim se, da takrat sploh ni bilo interesentov za nakup, zato jo je občina trikrat prodajala na dražbi. Natančno pred desetimi leti smo odprli Hišo Marica, ki ima seveda ime po moji noni. Startali smo s štirimi sobami. Imeli smo samo narezke in vino, enostavne tople jedi, kot sta jota ali golaž, pa smo pripeljali iz Belice,« začetke opiše naš sogovornik.

V Marici izključno sezonske in lokalne jedi

Takrat so ustanovili tudi spletno turistično agencijo. A niso klasična agencija. Ne urejajo namreč aranžmajev v Španiji in podobno, temveč se trudijo, da bi popestrili doživetje gostom, ki pridejo k njim.

»Če želijo, jim pripravimo različne ture po Posočju, Krasu ali Vipavski dolini, torej po severnoprimorski regiji. Turiste, ki pridejo k nam, torej napotimo še kam naprej. Če gost v Marici poje večerjo in pije naše vino, je namreč nesmiselno, da ga napotimo še v klet v Medano, kjer bo spet pil naše vino. Zato smo povezali razne ponudnike in gostom ponujamo še druge vinarje in restavracije. Pripravimo lahko tudi večdnevni program. To počne moja žena,« razloži šef Hiše Marica.

V Hiši Marici imajo danes svojo kuhinjo, ki so jo postavili, potem ko so leta 2014 odkupili in po strogih zapovedih spomeniškega varstva prenovili še eno razpadajočo hišo zraven osnovnega objekta. Odtlej imajo tri dodatne sobe, skupno jih je zdaj sedem.

»Odkar se je Hiša Marica razširila, gostom ponujamo izključno sezonske jedi iz lokalnih sestavin. Menije menjamo vsak teden, ob sobotah. Poleti pa poleg dveh 'klasičnih' ponujamo še ribjega, ki je sestavljen izključno iz rib, ki jih nalovijo v reki Soči.«

Če vas zanimajo novosti na področju eno-gastronomije, se naročite na tedensko pismo urednika. 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Vinar tedna: Primož Šušmelj (Vinska klet Miška)

Na posestvu Miška na Erzelju v Vipavski dolini se pečajo z vinom že zelo dolgo, a blagovno znamko so postavili pred desetimi leti....

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Z barko v vinsko klet: devet predlogov jadranskih vinskih kleti

Če križarite po Jadranu in je barka vaše edino prevozno sredstvo, si poglejte, katere dobre vinske kleti so tik ob obali.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Robert Gorjak: Vina, ki na Decanterju prejmejo srebrno medaljo, bi na drugih tekmovanjih prejela zlato

Po osmih letih se vrača Mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, ki bo postregel z vini iz regije, ki so na letošnjem ocenjevanju v...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Mnogoboj v Čompi: Tokrat se bomo družili z najboljšimi slovenskimi jantarnimi vini

Pri spletnem mestu O vinu pri Čompi pripravljamo soočenje najboljših maceriranih belih vin iz Vinskega vodnika 2018, seveda skupaj z...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Druženje v kleti, kjer zorijo modri pinoti

Slovenija se letos prvič pridružuje praznovanju mednarodnega dneva, posvečenega sorti modri pinot. Dogodek bo v soboto, 17. avgusta, na...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Z Marofom se je Goričko vrisalo na svetovni vinski zemljevid

Letos mineva deset let od odprtja nove vinske kleti Marof v Mačkovcih na Goričkem. Klet iz Prekmurja - sive lise slovenskega vinskega...