Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

 
Članek Novice
27.05.2019 14:03
avtor

Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena po načelu prostega pada, tako da ne potrebujejo črpalk.
Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino
Nova klet Guerila na Planini nad Ajdovščino. (foto: Jan Čermelj)

Na Planini nad Ajdovščino je Zmago Petrič z ekipo predstavil povsem novo, sodobno opremljeno vinsko klet Guerila z degustacijskimi prostori, sejno sobo in tremi apartmaji. Klet sicer že dolgo privablja obiskovalce z vsega sveta in navdušuje s kakovostnimi butičnimi vini.

"Danes stojimo tu, kjer so bile zasajene prve vinske trte v Vipavski dolini, na legi Vine," je ob odprtju ponosno napovedal Petrič, ki je v vinogradih, na katere seže pogled s posestva, ob očetovi pomoči tudi sam pridobival osnove vinogradništva.

Odgovore so našli v biodinamiki

Kmalu po ustanovitvi blagovne znamke na dan mladosti leta 2005 so "gverilci" s predelavo grozdja po konvencionalni metodi dosegali zavidljive uspehe tako doma kot v tujini. A vendarle niso mogli mimo spoznanja, da z umetnimi gnojili ne morejo oživiti zemlje, da se trte vse bolj prilagajajo škropivom in da selekcionirane kvasovke spreminjajo okuse avtohtonih sort. 

Prav zato so se pred dobrimi osmimi leti zavestno odločili stopiti na težjo pot. Izbrali so biodinamično metodo, ki velja za najzahtevnejšo metodo sonaravnega kmetovanja. Ta poudarja ohranjanje rastlinske pestrosti in oživljanje tal kot pogoj za zdravje rastlin in s tem zdravje živali in človeka. Zavrača uporabo umetnih gnojil, vse vrste drugih strupov, kot so pesticidi, sistemska škropiva, gensko spremenjeni organizmi in druge škodljive snovi. Zapoveduje pa uporabo kompostov, zračenje tal in upoštevanje kozmičnih ritmov.

Kakovost na prvem mestu

Flišnata tla, skrbno obdelani vinogradi na prisojnih pobočjih Vipavskih brd in enošparonska vzgoja trt, ki preprečuje njihovo preobremenitev, so temelj za kakovostno zdravo in zrelo grozdje, kakršnega zahteva biodinamična predelava, pravi Petrič. Iz vinograda s tri tisoč trtami je v 15 letih zraslo posestvo na 16 hektarjih in nova klet je bila nuja.

"Naša največja skrb ni pehanje za količino, temveč za kakovost naših vin. V prihodnje bomo kompleksnost vin izražali s tremi linijami: svežo, selekcionirano in ekstremno. Poleg sortnih vin bomo imeli še rose ter belo in rdečo zvrst retro in retro red. Penini ostajata," je napovedal Petrič.

Skok v turizem? Nova Vinska klet Guerila ponuja tudi degustacijske prostore in konferenčno sobo za dogodke, srečanja in izobraževanja. Trije sodobno urejeni apartmaji ponujajo prijeten oddih sredi razkošnih razgledov na Vipavsko dolino. Svojim gostom v kleti Guerila ponujajo originalne gverilske okuse, pristno doživetje in preprostost. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...