Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

 
Članek Novice
27.05.2019 14:03
avtor

Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena po načelu prostega pada, tako da ne potrebujejo črpalk.
Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino
Nova klet Guerila na Planini nad Ajdovščino. (foto: Jan Čermelj)

Na Planini nad Ajdovščino je Zmago Petrič z ekipo predstavil povsem novo, sodobno opremljeno vinsko klet Guerila z degustacijskimi prostori, sejno sobo in tremi apartmaji. Klet sicer že dolgo privablja obiskovalce z vsega sveta in navdušuje s kakovostnimi butičnimi vini.

"Danes stojimo tu, kjer so bile zasajene prve vinske trte v Vipavski dolini, na legi Vine," je ob odprtju ponosno napovedal Petrič, ki je v vinogradih, na katere seže pogled s posestva, ob očetovi pomoči tudi sam pridobival osnove vinogradništva.

Odgovore so našli v biodinamiki

Kmalu po ustanovitvi blagovne znamke na dan mladosti leta 2005 so "gverilci" s predelavo grozdja po konvencionalni metodi dosegali zavidljive uspehe tako doma kot v tujini. A vendarle niso mogli mimo spoznanja, da z umetnimi gnojili ne morejo oživiti zemlje, da se trte vse bolj prilagajajo škropivom in da selekcionirane kvasovke spreminjajo okuse avtohtonih sort. 

Prav zato so se pred dobrimi osmimi leti zavestno odločili stopiti na težjo pot. Izbrali so biodinamično metodo, ki velja za najzahtevnejšo metodo sonaravnega kmetovanja. Ta poudarja ohranjanje rastlinske pestrosti in oživljanje tal kot pogoj za zdravje rastlin in s tem zdravje živali in človeka. Zavrača uporabo umetnih gnojil, vse vrste drugih strupov, kot so pesticidi, sistemska škropiva, gensko spremenjeni organizmi in druge škodljive snovi. Zapoveduje pa uporabo kompostov, zračenje tal in upoštevanje kozmičnih ritmov.

Kakovost na prvem mestu

Flišnata tla, skrbno obdelani vinogradi na prisojnih pobočjih Vipavskih brd in enošparonska vzgoja trt, ki preprečuje njihovo preobremenitev, so temelj za kakovostno zdravo in zrelo grozdje, kakršnega zahteva biodinamična predelava, pravi Petrič. Iz vinograda s tri tisoč trtami je v 15 letih zraslo posestvo na 16 hektarjih in nova klet je bila nuja.

"Naša največja skrb ni pehanje za količino, temveč za kakovost naših vin. V prihodnje bomo kompleksnost vin izražali s tremi linijami: svežo, selekcionirano in ekstremno. Poleg sortnih vin bomo imeli še rose ter belo in rdečo zvrst retro in retro red. Penini ostajata," je napovedal Petrič.

Skok v turizem? Nova Vinska klet Guerila ponuja tudi degustacijske prostore in konferenčno sobo za dogodke, srečanja in izobraževanja. Trije sodobno urejeni apartmaji ponujajo prijeten oddih sredi razkošnih razgledov na Vipavsko dolino. Svojim gostom v kleti Guerila ponujajo originalne gverilske okuse, pristno doživetje in preprostost. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...