Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

 
Oglasno sporočilo Novice
29.05.2019 08:00
avtor

Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.
Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?
Zrelejše penine pijemo iz širših kozarcev, da pridejo v ospredje dodatne in bolj kompleksne vonjave.
Foto: Steklarna Rogaška

Včasih so se peneča se vina pila le ob posebnih priložnostih, zdaj pa se brez kakršnegakoli posebnega razloga, s hrano ali brez, opoldne, popoldne, zvečer. Peneča se vina danes pogosto pijemo oziroma kombiniramo tudi skozi ves obrok.

Kozarec ima moč, da spremeni vonj in okus vina.

Dejstvo je, da bo dobro vino ostalo dobro le v pravem kozarcu, saj se lahko v nepravilnem kozarcu najboljše karakteristike vina zelo zmanjšajo ali celo popolnoma izgubijo. Njihov cilj je, da uporabnik zavonja in okusi tisto, kar želi vinar pri vinu poudariti.

Povedano drugače: različne oblike vinskih čaš omogočajo, da se senzorične lastnosti vina v polnosti razvijejo. Pogosto so oblikovane prav s pomočjo sommelierev in enologov, saj všečno oblikovanje ni dovolj, da lahko kelih za vino uvrstimo med vrhunske izdelke za uživanje vina.

Tudi material in izdelava so pomembni dejavniki, saj bo le najodličnejše steklo odkrilo pravo barvo vina, dolgi in elegantni peclji bodo obogatili izkušnjo, ko bomo kelih zavrteli v roki, tanek in prefinjen rob čaše pa bo pobožal naše ustnice, še preden se jih bo dotaknilo žlahtno vino. 

Posebnost kozarcev oziroma kelihov, ki jih izdelujejo v Steklarni Rogaška, je, da so skoraj vsi pihani ročno oziroma ustno. Gladki kelihi so izdelani iz kristalinskega stekla, medtem ko so brušeni kelihi iz kristalnega stekla, ki vsebuje 24 odstotkov svinčevega oksida. Ravno ta sestavina omogoči, da se kelihi lahko brusijo. Ko kelih vzamemo v roke in ga zavrtimo, takoj prepoznamo njegovo kakovost. Če je enakomerno spihan, se zelo tekoče zavrti in ni neravnih površin.

Kako skrbimo za kozarce?

Vzdrževanje kozarcev zahteva svoj davek, še posebej, če na primer v kozarcu več dni stojijo ostanki bordojca ali kakšnega drugega krepkega rdečega vina. Najpogostejši nasvet je, da vinske kozarce držimo čim dlje od pomivalnega stroja. Oziroma: če drugače ne gre, moramo kozarce – še posebej kristalne – karseda pazljivo postaviti v pomivalni stroj in previdno (nežno) zapreti vrata. Še bolje je, če ima pomivalni stroj prilagodljive košare, kamor lahko položite vinske kozarce, sicer pa - pnje na roke z blagim detergentom.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...