Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

 
Vino tedna Novice
06.06.2019 07:00
avtor

Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Dokaz, da je sivi pinot tudi sorta za Štajersko.
Sorta
100 % sivi pinot
Letnik
2017
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12,5 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Ormož
Cena
14 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: Sivi pinot seven numbers 2017, Puklavec Family Wines

Družina Puklavec je z vinarstvom in vinsko kletjo v Ormožu povezana že več generacij. Martin Puklavec je leta 1934 prevzel položaj tajnika takrat vinarske zadruge v Ormožu in nato položaj direktorja. Danes klet pod imenom Puklavec Family Wines upravlja njegov sin Vladimir Puklavec s hčerama, Tatjano in Kristino.

Puklavec Family Wines danes združuje tradicijo in strast do vinarstva s sodobnimi pristopi 21. stoletja. Mitja Herga, glavni enolog kleti, si je skupaj s sodelavci in družino Puklavec postavil cilj ustvarjati vina najvišje kakovosti, v katerih lahko uživajo vsi. V prihajajočih mesecih lahko nestrpno pričakujemo tudi novosti, in sicer rdeča vina iz njihove makedonske kleti, ki se postavlja ob bok velikim in priznanim kletem Makedonije.

Grozdje za sivi pinot seven numbers je bilo ročno trgano v začetku septembra, trte so bile obremenjene s poldrugim kilogramom grozdja. Po trganju je sledila hladna maceracija, ki je potekala približno 48 ur. Po stiskanju je bila na vrsti fermentacija. Vino je zorelo delno v posodah iz nerjavnega jekla (inoks), delno pa v velikih lesenih sodih (os štiri do pet mesecev). Po tipizaciji so vino stekleničili.

V primeru linije 7 Numbers je treba poudariti, da gre za vino, pridelano iz grozdja posameznega vinograda (single vineyard), kjer se v kleti Puklavec Family Wines osredotočajo le na izjemno zdravo grozdje, ki pozneje izkazuje ves potencial, ki ga mikroklima, zemlja in sorta grozdja dajejo v vinogradih.

Sivi pinot seven numbers je vino nežno čebulnate barve, ki nas s svojimi notami v nosu preseneti in navdihne, da se poglobimo v svoje zaznave. Sadne arome nas presenetijo z ne le jabolčnimi toni, temveč tudi z notami tropskega sadja, kot sta banana in medena melona, kar se odlično prepleta z začimbnimi notami ingverja, cimeta in muškata.

V ustih je vino suho, sadno in precej sveže, saj je kislina izjemno prijetna, prav tako pa vino kljub dokaj nizkemu alkoholu napolni usta s svojim polnim okusom. Odličen primerek in dokaz, da lahko sivi pinot odlično uspe na Štajerskem. Obvezno pokušanje za vse ljubitelje slovenskih belih vin!

Sivi pinot seven numbers se lahko spaja z velikim izborom jedi. Morebitne kombinacije segajo od rib v soli in na žaru do mesnih ali testeninskih solat, nežnih jedi iz belega mesa, prileže se tudi h kakemu karpaču ali tatarskemu bifteku. Vsekakor pa zaradi polnosti okusa vino prijetno dopolni tudi azijske jedi, predvsem kitajske in tajske kuhinje, kjer se zaradi začimb, uporabljenih v jedeh, velikokrat znajdemo pred precepom, kakšno vino kombinirati.

Osebno bi ga priporočal k dobremu, svežemu kraljevemu škampu na žaru, premazanemu s kokosovim maslom … To je kombinacija, ki vas bo pozitivno presenetila.

 

Miha Femec je bil rojen v gostinski družini. Leta 2007 je prevzel prodajo in nabavo v takratni vinoteki Vinske kleti Slovenije na Gospodarskem razstavišču. Kmalu pa ga je strast do vina povsem prevzela – danes se poleg rednega dela v domačem gostinskem podjetju Femec posveča predvsem spoznavanju novih kombinacij okusov, ki jih ponujata vino in hrana. Kot sam poudarja: »Vse se je začelo kot nabiranje dodatnega znanja pri uživanju ter spajanju hrane in vina zaradi poslovnih vzgibov, vendar je kmalu preraslo v nepogrešljivo strast in užitek.«
 
 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Cabernet sauvignon 2017, Santomas

Cabernet sauvignon, ki ruši predsodke

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.

VINO
Novice
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Pallidia brut nature 2013, Sanabor

Malvazija z mehurčki, toda brez sladkorja.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: DP furmint brut 2015, Dveri-Pax

Šipon je velika sorta.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: L'Apotre, David Léclapart

Šampanjec, ki se lahko kosa z najbolj znanimi težkokategorniki.