Kako nastane vino: tokrat o barvi vina in njegovi pridelavi

 
Članek Novice
05.06.2019 08:00
avtor

Kako nastane vino: tokrat o barvi vina in njegovi pridelavi

V sodelovanju s kletjo Vinakoper ter njihovima enologoma Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom smo posneli serijo v desetih nadaljevanjih, v katerih boste izvedeli vse, česar niste vedeli o vinu.
Kako nastane vino: tokrat o barvi vina in njegovi pridelavi

Pred tremi tedni smo premierno predstavili našo serijo z naslovom Kako nastane vino?, ki je malce drugačna od drugih, posvečenih vinu. Med drugim je namreč tudi poučna. V desetih nadaljevanjih prve sezone bomo skupaj z enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom razložili osnovne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.

Sodobna akcijska junaka, ki namesto pištol uporabljata kozarce za vino, se bosta skozi epizode, ki trajajo dobre tri minute, v prvi sezoni posvetila osnovnim vprašanjem: iz česa se pridela vino, kaj določa barvo vina, kako razlikujemo vina po vsebnosti sladkorja, kako nastane peneče se vino in podobno.

Medtem ko smo v prvem delu naše nadaljevanke spoznali, kaj je vino in iz česa se pridela, tokrat stopamo korak dlje. Najprej ugotavljamo, zakaj so vina različnih barv. "Vina se po barvi delijo na bela, rdeča, rdečkasta in rosé oziroma rožnata. Kar pogosto pa se v zadnjem času v naših kozarcih pojavljajo tudi oranžna vina," pojasnjuje Zidar.  

 

Bela vina so pridelana iz belih sort grozdja. Razpon barv sega od rumenkaste z zelenimi odtenki, prek slamnate do zlate in jantarne. 

Kako ga pridelamo? Proces od trgatve prek zorenja vina do stekleničenja si lahko pogledate tudi na zgornji grafiki. Kaj pa rdeča vina? "Rdeča vina so pridelana iz rdečih sort grozdja. Njihov razpon barv gre od temno rožnate pa do skoraj črne, kar je odvisno od sorte grozdja in od časa maceracije," razlaga Jamnik. Kako poteka celoten proces od grozdja do vina in v čem se razlikuje od tistega pri belih sortah, si lahko ogledate tudi v spodnji grafiki. 

Kaj pa rosé oziroma rožnato vino? Takšno vino je pridelano izključno iz grozdja rdečih sort, od pridelave rdečih vin pa se postopek razlikuje v tem, da grozdje takoj stisnemo, ali pa je stik mošta z jagodnimi kožicami (maceracija) zelo kratek. Razpon barve teh vin sega od številnih rožnatih odtenkov pa vse do bledo rdeče.

Oranžna vina niso iz pomaranč. Poenostavljeno povedano, oranžno vino je pridelano iz belih sort grozdja, način pridelave pa je podoben tistemu za pridelavo rdečih vin. Za oranžna vina je značilna daljša maceracija, zaradi česar se izluži več barve, tudi proces zorenja je daljši in poteka običajno v lesenih posodah. 

Govorili smo tudi o fermentaciji. "Alkoholna fermentacija oziroma alkoholno vrenje je proces, pri katerem kvasovke (mikroorganizmi) spreminjajo grozdni sladkor v alkohol. Pri tem procesu nastajajo tudi arome, ki so bistvenega pomena za končni stil vina. Fermentacija belega vina poteka pri nekoliko nižjih temperaturah kot fermentacija rdečega grozdja," poudarja Jamnik. 

Zakaj je tako in o tem, da so lahko kvasovke lastne ali pa dodane, si poglejte v drugem delu serije Kako nastane vino?  Če ste si ogledali prvi dve nadaljevanji, ste postali mojstri pridelave vina. V naslednjem nadaljevanju, ki ga bomo objavili čez tri tedne, pa bosta Boštjan Zidar in Rok Jamnik razpredala o sladkem vinu in pojasnila, kako ga pridelamo. Vidimo se čez tri tedne! 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Vanja Alič Novice Tri platinaste medalje v Brda, ena v Haloze

Največ najžlahtnejših Decanterjevih medalj je šlo v Brda, celotna bera pa je spet fenomenalna: štiri platinaste, štiri zlate, 41...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Destinacija Jeruzalem Slovenija osvaja domače in tuje turiste

Prleške občine so sredi aprila, pred velikonočnimi prazniki, pripravile Vikend odprtih vrat destinacije Jeruzalem Slovenija. V občinah...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Zakaj je pomembno, da penine pijemo iz pravih kozarcev?

Različne oblike kozarcev za različne penine.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Nov gverilski bunker na Planini nad Ajdovščino

Nova klet ima skupaj dva tisoč kvadratnih metrov površin. Dve etaži sta vkopani v hrib, dve sta na površini. Celotna klet je zgrajena...

VINO
Novice
Vanja Alič Novice Čisto vse, kar dajo gostom na krožnik, je pridelano doma

Cigojevi iz Vipavske doline so tipičen primer samooskrbne turistične kmetije. Redijo mangalice in druge prašiče, telice, kopune, imajo...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Nikola Tadijanović: Negovalec istrske tradicije

Mladi hrvaški chef Nikola Tadijanović iz istrske restavracije Stari kaštel je trenutno na delovnem premoru na Norveškem, kjer se...