Vino tedna: Sauvignon 2018, Gaube

 
Vino tedna Novice
13.06.2019 06:02
avtor

Vino tedna: Sauvignon 2018, Gaube

Čista štajerska klasika
Sorta
100 % sauvignon
Letnik
2018
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12,5 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Špičnik
Cena
8,5 evra (pričakovana MPC)
Vino tedna: Sauvignon 2018, Gaube
Foto: Aleš Beno

Sauvignon je zelo pomembna sorta Štajerske, pa naj gre za slovenski ali avstrijski del. Pri nas je med sortami na drugem mestu, takoj za laškim rizlingom, ki pa v glavnem konča v zvrsteh.

Konec letošnjega maja je AWMB (Austrian Wine Marketing Board), ki izvaja generično promocijo avstrijskih vin, v Avstrijo pritegnil 197(!) tujih novinarjev, ki so v petih skupinah več dni raziskovali avstrijska vina.

Willy Klinger, legendarni predsednik AWMB v odhajanju – mimogrede, njegov naslednik bo Anglež! –, je dve od skupin odpeljal tudi na južno Štajersko, kjer smo Stephan Reinhardt (Wine Advocat), Willy Klinger in pisec teh vrstic predstavili avstrijske in slovenske sauvignone. Tema: terroir in sauvignon.

Priznam, živim le dobrih sto kilometrov vstran in solidno poznam okoliš tam čez mejo, a pestrost obrazov in sposobnost zorenja sauvignona, ki ga je predstavil Reinhardt, me je kljub vsemu presenetila. Svetovne vinopisce še bolj. Hladne lege, tople lege, razne kombinacije tal in nadmorskih višin – tudi več kot 500 metrov –, vsak je pokazal svoj značaj.

Mimogrede sem pomislil, kaj bi se zgodilo, če bi jih pridelali z dolgo maceracijo in brez dodanega žvepla. Bi še tako precizno izražali poreklo? Ne, bili bi si precej bolj podobni.

Na slovenski strani smo predstavili Maribor, natančneje Svečino, ki je najhladnejša, Jeruzalem, ki je najtoplejši, ter Haloze, ki so s svojimi lapornatimi in apnenčastimi tlemi nekje vmes. Rastišče za vino sauvignon 2018 iz kleti Gaube določajo hladna lapornata in glinena tla, nadmorska višina okrog 400 metrov ter bližina Alp (Pohorje).

V hiši znajo tovrstne pogoje zelo dobro izkoristiti. Njihov sauvignon je zelo aromatičen, manj je tropskih not, več je zeliščnih, hkrati pa je popolnoma zrel, niti slučajno zelen, kar se lahko mimogrede pripeti. Vinifikacija? Jeklene cisterne, minimalna oksidacija, da se ohranijo precizne arome po grozdju. Treba je biti zelo pedanten in v hiši Gaube počnejo prav to.

Če so vam všeč aromatična sortna bela vina, Gaube je v zadnjih letih postal zanesljivo ime na tem področju, njihov sauvignon pa se lahko mirno kosa z najboljšimi imeni Štajerske. Nekateri menijo, da so v letnikih 2017 in 2018 pridelali celo najboljšega med vsemi. Velja preveriti. Obisk hiše Gaube je zato toplo priporočen. Ne samo zaradi odlične kuhinje gospodarice Klavdije, gospodar Alojz bo poskrbel za izvrstno spremljavo.

 Potencial staranja: vino bo najboljše dajalo v letu 2019, tudi v letu 2020. Če so vam všeč nekoliko zorilne arome in manj intenzivni okusi, pa je lahko z vami še tri ali štiri leta.

Ujemanje s hrano? Jed naj bo aromatična, saj vino izdatno diši. Pomagala bodo suha zelišča, timijan, paprika, paradižnik (svež ali v omaki), šparglji … Gre seveda za dodatke, jedi pa so lahko testenine, riž, piščanec, kari …

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Sirius 2017, Kupljen

Resno vino za resne vinoljube.

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Modra frankinja 2013, Dolc 1834

Belokranjski dečko, ki je mož postal

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: rebula fojana 2017, Edi Simčič

Čvrsta briška rebula z mednarodnim šarmom

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Sontia 2015, Ducal

Vino, ki ima precej pravih "šampanjskih" značilnosti, ob tem pa dovolj lokalnega značaja.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Cabernet sauvignon 2017, Santomas

Cabernet sauvignon, ki ruši predsodke

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.