Devetič v čast modre frankinje

 
Članek Novice
13.06.2019 08:00
avtor

Devetič v čast modre frankinje

Na gradu Sevnica smo obiskali tradicionalni festival, posvečen slovenski avtohtoni sorti.
Devetič v čast modre frankinje
Foto: Rok Petančič

Pod organizacijsko taktirko sevniškega KŠTM je bil modri frankinji posvečen že deveti festival – kot običajno na vrtnem travniku ob impozantnem gradu Sevnica, ki se dviga nad starim trškim jedrom in ponuja razkošen pogled daleč naokoli.

Toda pozornost več kot 500 obiskovalcev med 17. popoldansko ter 22. večerno uro in malo čez je bila tistega lepega dne namenjena predvsem 25 vinarjem, mojstrom modre frankinje, in njihovim številnim vzorcem na predstavitvenih mizah, seveda ob živahnem komentiranju, izmenjavi mnenj, izkušenj in še česa. Ter s sloganom – pijem modro! Kjer ima beseda modro dvojni pomen.

Paleta ponujenih vzorcev je bila pestra: od mladih, živahnih, poskočnih in radoživih frankinj, ki bi jih lahko primerjali z brhkimi gospodičnami, do zrelih, umirjenih in elegantnih dam, tu in tam se je tudi peneče se iskrilo in razkošno sladkalo, kot lahko razberete v okviru zmagovalnih trojic v posameznih kategorijah.

Tako so namreč organizatorji razvrstili 103 vzorce, večinoma iz Slovenije, ki so jih vinarji zaupali v presojo sedemčlanski mednarodni komisiji. Ta se je tega zahtevnega in odgovornega početja lotila v začetku maja, komisiji je predsedoval Robert Gorjak, ki je uvedel nov, denimo na londonskem Decanterju uveljavljen sistem ocenjevanja, kjer se pri prevelikem razhajanju ocenjevalci pogovorijo, argumentirajo svoje ocene in nato uskladijo.

Prva tri mesta letnika 2018 so pobrali Belokranjci, pri čemer so se, tako Gorjak, glede zmagovalne Prusove frankinje kresala mnenja, kajti slog je kontroverzen, kakovost nikakor. Na ocenjevanjih se vrednoti kakovost, a za kupca slehernika utegne biti pri izbiri slog pomembnejši.

Madžarski zmagovalec med starejšimi letniki prihaja s 150 hektarjev velikega posestva v južnem okolišu Szekszárd, v neposrednem finalnem dvoboju s Prusovim V2 jo je bolje odnesel in tako postal prvak letošnjega ocenjevanja.

Vsi najboljši vzorci in drugi so bili tistega popoldneva in večera na voljo za pokušino, primerjanje in dobro voljo, ki je bila ob okusnih prigrizkih gostišča Dolinšek, restavracije Ajda in Bowlinga Deluxe ter razpoloženjski glasbi skupine Kranjci vse bolj nalezljiva. Kot se za festival tudi spodobi.        

 Če vas zanimajo vinski dogodki, se naročite na tedensko pismo urednika

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...