Drzno in odločno v smeri prihodnosti – slavnostno odprtje nove kleti Medot

 
Članek Novice
17.06.2019 09:38
avtor

Drzno in odločno v smeri prihodnosti – slavnostno odprtje nove kleti Medot

Ob odprtju so, kot se za novo klet spodobi, predstavili nova vina, v čast Zvonimirju Simčiču so predstavili povsem novo etiketo mirne rebule. Premierno so postregli tudi dve novosti na področju penin – medot blanc de blancs in medot millésime 2011.
Drzno in odločno v smeri prihodnosti – slavnostno odprtje nove kleti Medot
Nova klet Medot na Dobrovem v Goriških brdih. (foto: Matic Grmek)

Na domačiji Medot, kjer je družina Simčič že več kot dve stoletji tesno povezana z briško zemljo, so slovesno odprli prenovljeno vinsko klet. Gostitelja Simon in Igor Simčič sta novo klet posvetila očetu in nonotu Zvonimirju Simčiču

Nova klet Medot se lahko pohvali z avantgardnim tehnološkim procesom pridelovanja vina in penin, ki bo zagotavljal ohranitev kakovosti, pridobljene iz Medotovih vinogradov na najboljših briških legah. "Kadar proizvodnja raste, sorazmerno raste tudi klet. Pri Medotu smo prišli do točke, da smo ta poseg nujno potrebovali," povedal Simon Simčič.

Ker so specializirani za penine po klasični metodi, imajo zelo dolge fermentacije v steklenici, ki vsaj štiri leta ležijo v kleti in potrebujejo svoj prostor. Zato je bilo treba klet razširiti, hkrati pa so izkoristili priložnost za posodobitev. "Sam proces vinifikacije je bil že prej na kar visoki ravni, dodali pa smo še izmenjevalec toplote pri trgatvi, nekaj novih cistern, posodobili hladilno napravo, imamo tudi večjo stiskalnico, največji prispevek nove kleti pa je prostor, kjer penine zorijo, saj mora biti tam konstantna temperatura. To je bil največji izziv. Želeli smo čim bolj do narave in okolja prijazno rešitev, kako doseči konstantno temperaturo brez dohlajevanja,” je o novi kleti povedal Simčič.

V objektu so uredili še ekskluzivni prostor za degustacije, ki je opremljen tudi za najzahtevnejše dogodke, sprejeme, korporativne dogodke, tudi poroke, s čudovitimi razgledi na vse strani vinorodne briške pokrajine, ki jo obroblja že prva vrsta Medotove žlahtne rebule, saj je celoten prostor umeščen na vrhu Medotovega najstarejšega vinograda.

Oče rebule Zvonimir Simčič

Spoštovanje tradicije in ljubezen do trte, posebej avtohtone rebule, je v družini Simčič s svojim vztrajnim delovanjem najbolj izrazito začrtal že Zvonimir Simčič, ki so mu zaradi uspešnih prizadevanj za ohranitev te sorte v časih, ko je bil edini, ki je videl njen potencial, pripisali zaslužno ime oče rebule na obeh straneh meje.

Njegova prizadevanja so še danes svetilnik v razvoju in ustvarjanju vin v regiji. Bil je vizionar, ki je postavil nove smernice v vinskem svetu in temelje svojemu domačemu Medotu, predvsem pa je svoje prepričanje, da ni pomemben le cilj, temveč celotno življenjsko potovanje, prenesel na svoje sokrajane in potomce.

Prav zaradi njegovih prizadevanj, ki odmevajo še danes, se je slovesnega odprtja nove kleti Medot udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je ravno tu, na domačiji Medot, v rojstni hiši očeta rebule, v začetku maja na prvem skupnem srečanju s predsednikom regije Furlanije - Julijske krajine Massimilianom Fedriga položila prvi temeljni kamen edinstvenega evropskega projekta, ki povezuje dve vinorodni regiji in eno sorto – rebulo.

Predstavili so tri nova vina

Ob odprtju so, kot se za novo klet spodobi, predstavili nova vina, v čast Zvonimirju Simčiču so predstavili povsem novo etiketo mirne rebule. "Vino rebula journey je celovita zgodba življenjske poti Zvonimirja Simčiča, na kateri je izkušnje pridobil po vsem svetu, znanje prinesel domov ter ga prelil v svoje delo v njegovih ljubih Brdih. Trideset let je uspešno vodil največjo vinsko klet v Sloveniji, z jasno vizijo pa je postavil temelje za razvoj in razcvet Brd, ki so danes prepoznavna po vsem svetu," je poudaril Simčič. 

Rebula journey predstavlja tisti del njegove življenjske poti, ko se je končalo pomembno življenjsko poglavje v briški kleti in se je začelo novo v njegovi domači kleti. To vino je našlo svojo pot med svežimi, lahkimi vini, ki jih je proizvajal v Kleti Brda, ter staranimi in bolj kompleksnimi, ki jih je ustvarjal na domačiji Medot.

Prav to zgodbo upodablja tudi ilustracija na novi etiketi, katere avtorica je priznana ilustratorka Lili Saje Wang. Premierno so na dan odprtja nove kleti postregli tudi dve izjemni novosti na področju penin – medot blanc de blancs in medot millésime 2011.

 

Rebula journey je prva steklenica trilogije rebul domačije Medot, ki je sestavljena iz treh različinih vinifikacij rebule odličnega letnika 2018 – rahlo macerirane, sveže in barikirane rebule, ki je zorela v hrastovih sodih. Macerirani del rebule poudari mehkobo, mineralnost in slanost, sveža rebula iz inoksa doda svežino, citrusne in zeliščne note, zaključek pripada barikirani rebuli, zorjeni v hrastovih sodih, ki daje sladkost, nianse praženih mandljev in dolg pookus, ki vzbudi željo po še enem požirku.

Blanc de blancs je penina, pridelana izključno iz belih sort. V tem primeru gre za chardonnay in rebulo, je izredno suha in sveža, čeprav ima za sabo kar pet let zorenja na kvasovkah. Medot blanc de blancs v sebi združuje vso lepoto, mineralnost in bogastvo chardonnaya in rebule.

Penino medot millésime stekleničijo le ob najboljših trgatvah in uporabljajo grozdje izključno ene trgatve, zato je vsak letnik penine millésime po svoje drugačen in edinstven. Trgatev 2011 je bila zelo zahtevna za penine. Poletje je bilo izredno toplo in v vinogradu je bila potrebna velika doslednost in natančnost, očitno pa se je trdo delo obrestovalo, saj je imelo vino ob pokušanju presenetljive kisline in lepo strukturo, zato so se odločili za polnitev millésime. Medot millésime 2011 je izredno suha penina, polna kompleksnosti in tipičnih šampanjskih arom, a kljub svojim letom še vedno sveža in živahna, tako kot se za rebulo spodobi.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...