Gornja Radgona v znamenju penin in špriCARja

 
Članek Novice
18.06.2019 13:43
avtor

Gornja Radgona v znamenju penin in špriCARja

Na tradicionalnem, 13. Dnevu odprtih kleti v Gornji Radgoni je bil eden od vrhuncev dneva dvig penin iz Mure in potop novih steklenic z mehurčki v mejno reko.
Gornja Radgona v znamenju penin in špriCARja
Eden od vrhuncev dneva je bil dvig penin iz Mure. (foto: Mediaspeed)

V Gornji Radgoni so pripravili tradicionalni Dan odprtih kleti – praznik peničarske kleti Radgonske gorice –, ki ga je blagoslovilo tudi vreme, zato je bilo razpoloženje še posebej prešerno.

Od desete ure so v mestece ob Muri začeli kapljati radovedneži od vsepovsod – veliko jih je bilo tudi z druge strani reke, torej sosedov Avstrijcev –, ki so si nedeljsko dopoldne popestrili z ogledom največje slovenske peničarske kleti, popili kozarec ali dva najstarejših slovenskih pridelovalcev mehurčkov in se prepustili raznim aktivnostim. 

Že ob desetih zjutraj so se kolesarji podali na rekreativno kolesarjenje s sloganom Z biciklon skozi gorice, na pobudo Radenske in Športnega društva Radenci pa se je našlo tudi nekaj "norcev", ki so se v tekmovanju #Norci na štengah pognali po 283 stopnicah na radgonski grad.

Eden od vrhuncev dneva je bil dvig penin iz Mure in potop nove generacije steklenic z mehurčki v mejno reko. Medtem ko so radovedneži zavzeli brežine Mure in »most prijateljstva«, ki povezuje obe Radgoni (Gornjo Radgono in Bad Radkersburg), so se potapljači potopili v Muro in potegnili na površje steklenice, ki so v reki počivale leto dni. Obiskovalci so tako pokusili zlate radgonske penine rose letnika 2012.

Ves dan so bile za oglede odprte arhivske kleti Radgonskih goric in tudi Kodoličeva klet – proizvodna klet, ki je za javnost odprta ravno na ta poseben dan. Do nje so se obiskovalci lahko popeljali s turističnim vlakcem, skozi vinograde pa je na voden ogled vse zainteresirane popeljal mini bus.

Širitev znanja o vinogradništvu in vinu je spremljala glasbena zabava. Visoke temperature so obiskovalci premagovali zelo enostavno – z radgonskimi peninami in osvežujočimi špriCARji.

Preberite še pogovor z glavno enologinjo kleti Radgonske gorice Klavdijo Topolovec Špur.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha,...