Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

 
Članek Novice
24.06.2019 08:00
avtor

Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha, polsuha, polsladka in sladka.
Kako nastane vino: zakaj je vino sladko?

Pred vami je tretja epizoda naše serije Kako nastane vino?, v kateri skupaj z enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom razlagamo osnovne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.  

V pilotni epizodi smo razložili, da se vino pridela samo iz žlahtne vinske trte, ki latinsko sliši na ime Vitis vinifera, in kako trte obrodijo v zmernem podnebju, kako v toplejšem, kaj vsebuje vino poleg vode in alkohola ter kaj dobimo, če v vino zmešamo različne sorte grozdja.

V drugi epizodi smo ugotavljali, zakaj so vina različnih barv, govorili smo tudi o fermentaciji in kvasovkah, tokrat pa se posvečamo sladkorju v vinu. Kaj je torej sladkor v vinu? »Sladkost vina nam pove, koliko nepovretega sladkorja je v stekleničenem vinu. Glede na ostanek nepovretega sladkorja vina delimo na suha, polsuha, polsladka in sladka. Ko govorimo o ostanku sladkorja v litru vina, torej o nepovretem sladkorju, govorimo vedno o naravnem sladkorju, ki pride z grozdjem iz vinograda,« pojasnjuje Boštjan Zidar. 

Koliko sladkorja ostane v litru vina, je odvisno od fermentacije. »Pri suhih vinih gre fermentacija do konca, pri vinih z ostankom sladkorja pa alkoholno vrenje ustavimo, s čimer se ohrani več sladkorja v vinu,« razlaga glavni enolog Vinakoper.

Ste vedeli, da je v enem kozarcu suhega vina za dve čajni žlički sladkorja? Koliko pa ga je v sladkem vinu? V enem kozarcu takega vina za 12 čajnih žličk sladkorja ali več.

»Za pridelavo sladkih vin je pomembna visoka koncentracija sladkorja v grozdju. To lahko dosežemo tudi tako, da se grozdje koncentrira na trti s pomočjo dehidracije vode ali s pomočjo plemenite plesni (botritis). Lahko pa grozdje potrgamo in ga posušimo v zabojčkih na slami, lahko pridelamo tudi predikate, kot so pozna trgatev, suhi jagodni izbor ali ledeno vino,« pojasnjuje Rok Jamnik.

Ledeno vino v Istri? »To je v slovenski Istri zelo redek pojav oziroma skoraj nemogoč. Za pridelavo ledenega vina so namreč potrebne zelo nizke temperature. Tri zaporedne dni in noči mora biti temperatura vsaj sedem stopinj Celzija pod lediščem.«

V četrti epizodi, ki bo na sporedu čez tri tedne, bosta Boštjan Zidar in Rok Jamnik razlagala o penečih se vinih in pojasnila, zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca. Vidimo se čez tri tedne! 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Tema
Vanja Alič Tema Kateri od slovenskih vinarjev je premikal meje?

V vsaki panogi, tudi vinarski, je malo resničnih avtorjev, ki pokažejo novo smer. Malo je takih, ki si upajo. Stanko Čurin, Joško...

VINO
S hrano
Vanja Alič S hrano Chef Jakob Pintar: Intrigirajo ga surovine, ki jih večina kuharjev zavrže

Mladi slovenski chef Jakob Pintar se je po nabiranju dragocenih izkušenj pri Gordonu Ramsayju, Joëlu Robuchonu in Heinzu Reitbauerju...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice 6. gourmet večer v Bernardinu: bitka za rebulo se je končala brez zmagovalca

Na šestem gourmet večeru, ki smo ga v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravili v restavraciji Pečina, smo spoznali, kako je, če si...

VINO
Intervju
Vanja Alič Intervju Konec septembra bo na Brdu pri Kranju že osmi Festvina

Vinski promotor in distributer Jože Koželj bo z ekipo 30. septembra že osmič pripravil Festvina, gostom predstavil nekatere novosti in...

VINO
Intervju
Jože Rozman Intervju Jožef Prus: Prvi pogoj za dobro frankinjo je zdravo in zrelo grozdje

Na devetem Festivalu modre frankinje je največ nagrad pobral vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.