Vino tedna: DP furmint brut 2015, Dveri-Pax

 
Vino tedna Novice
11.07.2019 08:00
avtor

Vino tedna: DP furmint brut 2015, Dveri-Pax

Šipon je velika sorta.
Sorta
100 % šipon
Letnik
2015
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12,5 % vol.
Dežela
Podravje
Okoliš
Štajerska Slovenija
Lokacija kleti
Polički vrh
Cena
12 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: DP furmint brut 2015, Dveri-Pax
Foto: Aleš Beno

Prejšnji mesec sem za vino tedna izbral penino in ker so časi takšni, se mi zdi izbor še ene penine povsem naravno nadaljevanje. Pri tem vinu tedna teče zgodba o sožitju dveh pomembnih igralcev na naši vinski sceni – o kleti Dveri-Pax in o šiponu.

Klet Dveri-Pax poznamo kot enega izmed štajerskih pionirjev v smislu postavljanja vin v višji cenovni razred in poleg Verusa ter Puklavec Family Wines gotovo enega izmed glavnih stebrov sorte šipon. Zgolj mirnega pridelujejo v treh izvedbah. Vedno zanesljiv, kaj zanesljiv, odličen, je tisti klasični svež. Mimogrede, tisti iz letnika 2016 se ponaša s 93 točkami na Decanterju, letnik 2018 pa z 90 točkami.

Potem je tukaj v večjih sodih zorjen šipon ilovci. Letnik 2011, ki ga je marca 2013 izbral Steven Spurrier v svoji mesečni kolumni, se fantastično drži in je še vedno naprodaj. Potem je tukaj še šipon »I«. Letnik 2012 se je že znašel marca lani v našem izboru. Seveda že vrabci čivkajo, da je bil šipon iz sušenega grozdja letnika 2009 na Decanterju leta 2011 izbran za najboljše sladko vino. Izmed vseh.   

Šipon zaseda lep delež med 73 hektarji vinogradov, kolikor jih ima v lasti Dveri-Pax, in grozdja je očitno dovolj, zato si je nemirni duh glavnega enologa Danila Flakusa zamislil še peneči se šipon.

Medtem ko je DP brut zamišljen kot resnejša penina, kjer chardonnay in modri pinot zorita na kvasovkah 36 mesecev, je DP furmint brut mišljen kot nekoliko bolj sveža, elegantna penina. Sprva je bilo previdno pridelanih okoli tisoč steklenic. Za poskus. Hitro so pošle, trg je sprejel nov produkt. Gre za unikatno štajersko (morda panonsko, če se je resno loti še kdo od sosedov) zgodbo, ki ima rep in glavo.

Sorta ima višje kisline, nežen aromatičen naboj, not po zorenju in skorji kruha pa avtor v tem slogu ne želi prav veliko, samo za dotik. In takšna tudi je. Odlična! Nad njo se je januarja na obisku na posestvu navduševal Mark Savage, master of wine, ki vina iz hiše Dveri-Pax uvaža v Anglijo, rekoč: »Prosecco bom vrgel ven, pijejo ga tako ali tako samo tisti, ki jim ni mar za kakovost vina. In tole (dvigne steklenico DP furmint brut; op. a.) je precej boljša pijača.«

Obljube sicer še ni izpolnil, vse skupaj pa so nas medtem razveselili Decanterjevi ocenjevalci, ki so vinu pripisali 95 točk in zlato medaljo. Drži, Dveri-Pax in šipon sta trdna zaveznika. Drug drugemu pomagata dvigovati sloves in pomen na trgu. Zadnja zlata medalja je samo še ena potrditev.

DP furmint brut je gotovo najboljši prav zdaj. Sicer pa si ob teh cenah lahko omislite kak ducat steklenic, in če ne boste poleti preveč aktivni, boste lahko opazovali njegov razvoj. Ujemanje s hrano? Vino je zamišljeno kot klasičen aperitiv, kar pomeni, da se bo odlično znašlo tudi v družbi kanapejev, karpača, sušija, ostrig …

 

Robert Gorjak je odrasel v vinogradniški družini v Ljutomersko-Ormoških goricah, ljubezen do vina pa mu je vzbudil stric. Diplomiral je sicer iz računalništva, a leta 2002 je z ženo Sandro ustanovil vinsko šolo Belvin. Leta 2005 je kot prvi Slovenec opravil WSET (Wine and Spirits Education Trust) diplomo iz vina in žganih pijač, nakar je čez dve leti zapustil računalniške vode in se povsem posvetil vinu. Med letoma 2008 in 2012 je spisal pet vodnikov po slovenskih vinih. Je soavtor pri knjigah World Atlas of Wine in Oxford Companion to Wine, kjer pokriva Slovenijo. Leta 2017 je izdal monografijo Slovenija, vinska dežela. Njegove današnje aktivnosti obsegajo poučevanje o vinu, zastopanje vinarjev na tujih trgih ter organizacijo vinskih dogodkov in popotovanj v vinske pokrajine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Cabernet sauvignon 2017, Santomas

Cabernet sauvignon, ki ruši predsodke

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.

VINO
Novice
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Pallidia brut nature 2013, Sanabor

Malvazija z mehurčki, toda brez sladkorja.

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: L'Apotre, David Léclapart

Šampanjec, ki se lahko kosa z najbolj znanimi težkokategorniki.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: chardonnay selection 2017, Kristalvin

Obvezna oprema vinoljubcev za zadnji del poletja.