Vino tedna: L'Apotre, David Léclapart

 
Vino tedna Novice
04.07.2019 08:03
avtor

Vino tedna: L'Apotre, David Léclapart

Šampanjec, ki se lahko kosa z najbolj znanimi težkokategorniki.
Sorta
100 % chardonnay
Letnik
neletniški
Sladkorna stopnja
suho
Stopnja alkohola
12,5 % vol.
Dežela
Šampanja (Francija)
Okoliš
Montagne de Reims
Lokacija kleti
Trépail
Cena
90 evrov (pričakovana MPC)
Vino tedna: L'Apotre, David Léclapart

David Léclapart je eno največjih imen Šampanje, ko govorimo o vinogradniških šampanjcih – tako imenovanih grower champagnes. Dvajset parcel na skupno treh hektarjih vinogradov, ki jih od leta 1998 obdeluje po biodinamičnih načelih, leži v vasici Trépail na področju Montagne de Reims, kjer sicer domuje modri pinot. Trépail je izjema, saj gre za lego premier cru, kjer prevladuje sorta chardonnay. David letno napolni od sedem do 12 tisoč steklenic.

Njegovi šampanjci so izjemen primer tako imenovanih terroirskih vin. So namreč karakterna, mineralna, kompleksna, a z izjemno svežino, ob vsem naštetem pa filigransko precizna. Brez težav lahko rečemo, da gre za sam vrh šampanjcev tudi v absolutnem smislu, torej tudi v primerjavi z najbolj znanimi težkokategorniki (Dom Perignon, Salon, Cristal, Krug).

Tako alkoholna kot malolaktična fermentacija ter zorenje bazičnih vin potekajo v emajliranih posodah iz nerjavnega jekla (inoksa). Obe fermentaciji sta seveda spontani. Vino ni filtrirano, dodatek sulfitov je minimalen. Preostalih intervencij ni.

L'Apotre prihaja iz Davidovega najstarejšega vinograda chardonnayja. Na nosu takoj začutimo mineralnost v smislu kresilnega kamna in apnenca (kreda), čemur se nežno pridruži vonj po briošu, rumenem jabolku, grenivki in pomaranči. Nekje v ozadju začutimo sveža zelišča in celo sladki koren.  

V ustih takoj začutimo polno šampanjsko telo, kjer je prej omenjena sadna plat perfektno uravnotežena z mineralnostjo, prijetno slanostjo in izjemnimi kislinami. Pookus je preplet vsega omenjenega. Za zorjene šampanjce tipična krušna skorja se pojavi čisto na koncu.

Vino je tako čisto in precizno, a obenem kompleksno, da je tudi za poznavalca na meji verjetnega. Ob vsej svoji kompleksnosti je tu še neverjetna svežina, ki jo zagotavljajo kisline, ki so bogato izražene, a v krasnem ravnotežju. Najkrajši možen opis tega vina bi bil – popolna eleganca.

Šampanjci Léclapart so najboljši dokaz, da lahko velika vina izjemne preciznosti pridelamo tudi z zgolj minimalnimi posegi. Ali pa predvsem tako.

Spajanje s hrano: ostrige in preostale surove morske jedi, suši, zelenjavna in morska tempura, morske rižote in testenine.

 

Primož Štajer je že od mladih nog rasel ob filozofiji, da je zelo pomembno, kaj damo v lonec in nato zaužijemo. Je »gourmet«, ki je pred več kot dvema desetletjema ob hrani začel odkrivati tudi vina in destilate ter se na prelomu tisočletja zaljubil v sonaravno pridelana vina, ki jih zadnja leta tudi promovira in prodaja. V kuhinji zagovarja preprost pristop in uporabo sestavin najvišje kakovosti. Soorganizira tudi največji festival naravnih vin v srednji in jugovzhodni Evropi Label Grand Karakterre.
 
Komentarji izražajo stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva O vinu.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: Cabernet sauvignon 2017, Santomas

Cabernet sauvignon, ki ruši predsodke

VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Izbrani teran 2011, Derenda

Teran, ki mu leta lepo pristojijo.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: Época rdeče 2016, Ferdinand

Izvrstna, uravnotežena briška zvrst, kakršne se ne bi sramovali niti visoko rangirani bordojski châteauji

VINO
Novice
Primož Štajer Novice Vino tedna: Les quarterons sancerre 2015, Sebastien Riffault

Sancerre, ki bi ga v vinski vitrini moral imeti vsak ljubitelj sauvignonov.

VINO
Novice
VINO
Novice
Toni Gomišček Novice Vino tedna: Pallidia brut nature 2013, Sanabor

Malvazija z mehurčki, toda brez sladkorja.

VINO
Novice
Robert Gorjak Novice Vino tedna: DP furmint brut 2015, Dveri-Pax

Šipon je velika sorta.

VINO
Novice
Miha Femec Novice Vino tedna: chardonnay selection 2017, Kristalvin

Obvezna oprema vinoljubcev za zadnji del poletja.