Vsebine iz vinskega sveta

kapljica
VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Na 5. gourmet večeru v Bernardinu se bosta spopadla Vipavca

Spletno mesto O vinu v sodelovanju s Hoteli Bernardin pripravlja 5. gourmet večer v restavraciji Grand hotela Bernardin, na katerem bomo...

VINO
Portret
Vanja Alič Portret Vinar tedna: Marko Podkubovšek (Sanctum)

Sanctum se deklarira kot burgundska klet. Glavna sta chardonnay in modri pinot, ki naj bi ga v teh krajih že v 12. stoletju gojili menihi...

VINO
Raziskujemo
Redakcija O vinu Raziskujemo Raziskujemo: Ste za pinotage in afriško divjačino na žaru?

Organizator potovanj Tentours vabi na neponovljivo desetdnevno vinsko-kulinarično potovanje v Južno Afriko.

VINO
Tema
Vanja Alič Tema Drugi del pogovora z Alešem Kristančičem: "Pri prodaji vina me ves čas čuva angel varuh"

V trenutku, ko so v kleti Movia pridelali prvih pet sodov lunarja, je bilo za prodajo pripravljenih 60 tisoč steklenic velikega belega. A...

VINO
Novice
Redakcija O vinu Novice Prihaja 5. vinski festival Veni vidi vino mlado

Vinski festival, na katerem bo obiskovalcem v pokušnjo svoja vina ponujalo vsaj dvajset vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz, bo v...

Vino tedna

kapljica
kapljica
slika
avtor
Miha Femec
Vino tedna: Goli breg 2016, Fedora
Odlična rdeča zvrst za vsakodnevno uživanje ob jedeh, družbi in glasbi.

Kolumne

kapljica

Vinski vodnik 2018

kapljica
kapljica

Poiščite svoje vino!

Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Avtor slovarja: Marko Ipavec

Koledar dogodkov

kapljica
petek, 25. januarja
Nova Gorica
Park Wine Stars
petek, 1. februarja
Zagreb
3. Salon pjenušavih vina Zagreb
petek, 15. februarja
Ljubljana
6. Salon penečih vin Ljubljana
od 21. do 30 marca
Južnoafriška republika
Tentours: Vinska tura v Južno Afriko
od 27 aprila do 1. maja
Bolgarija
Tentours: Vinska tura v Bolgarijo
od 27. aprila do 1. maja
Moldavija
Tentours: Vinska tura v Moldavijo
od 9. do 13. junija
Francija
Tentours: Vinska tura v Bordeaux

Vinorodni okoliši Slovenije

kapljica

Vinorodno območje Slovenije se deli na tri vinorodne dežele in devet vinorodnih okolišev...podrobno >

Vinorodno območje Slovenije se deli na tri vinorodne dežele in devet vinorodnih okolišev. V register pridelovalcev grozdja in vina je vpisanih 15.600 hektarjev vinogradov, čeprav je iz letalskih posnetkov razvidno, da je teh še precej več ‒ 19.120 hektarjev. Razlog za odstopanje gre iskati deloma v veliki razdrobljenosti pridelovalcev in zakonski zavezi, da morajo biti registrirani le tisti, ki obdelujejo več kot pol hektarja vinogradov, deloma pa v izogibanju obdavčitvi.

V register je vpisanih 30 tisoč pridelovalcev grozdja in skoraj vsi so tudi pridelovalci vina. Vino stekleničijo le v približno 2.300 vinskih kleteh, od tega je 11 večjih, torej takih, kjer pridelajo več kot 500 tisoč litrov vina na leto. To pomeni, da večina slovenskih vinarjev še vedno prodaja tako imenovano odprto vino. V integrirano pridelavo je bilo v letu 2014 vključenih 7.856 hektarjev vinogradov, medtem ko je bilo po zapovedih ekoloških standardov v letu 2015 obdelanih 495 hektarjev vinogradniških površin. Kar nekaj ekoloških vinarjev upošteva tudi biodinamična načela.

V Sloveniji se pridela od 80 do 90 milijonov litrov vina na leto, pri čemer ga je 30 odstotkov uradno namenjeno samooskrbi.

Količina pridelka po letih

Razmerje med pridelavo belih in rdečih vin je približno 65 proti 35 v korist belih. Slovenski vinogradniki lahko izbirajo med 52 priporočenimi in dovoljenimi vinskimi sortami, od tega je 37 belih in 15 rdečih. Največ se pridela laškega rizlinga (14 odstotkov), sledijo refošk (devet), chardonnay in sauvignon (vsak osem) ter malvazija (šest odstotkov).

Leta 2015 so slovenski vinarji izvozili dobrih pet milijonov litrov vina, medtem ko se ga je skoraj dvakrat več (14 milijonov litrov) uvozilo.

Toda ker uvažamo predvsem vina nižjega kakovostnega razreda, izvažamo pa večinoma srednje- in višjecenovna vina, sta bili v letu 2014 vrednost uvoza in izvoza poravnani na dobrih 13 milijonov evrov. Največ slovenskega vina se v povprečju proda v Nemčijo, ZDA, na Hrvaško, Nizozemsko, v Bosno in Hercegovino ter v zadnjih letih tudi na Češko, glavne države izvoznice na naš trg pa so Makedonija, Italija, Nemčija in Madžarska.

Po porabi vina – ocena se dela na podlagi pridelka, uvoza, izvoza in gibanja zalog – smo z 38,6 litra na prebivalca na leto trenutno na zavidljivem petem mestu med državami EU. Največ vina v enem letu sicer srkne prebivalec Francije, in sicer slabih 44 litrov.

Viri: ministrstvo za kmetijstvo, Statistični urad RS, Register pridelovalcev grozdja in vina.

zapri >
Bela krajina Bizeljsko Dolenjska Istra Kras Prekmurje Štajerska Vipava Brda
zemljevid zemljevid zemljevid zemljevid

Avtohtone sorte

kapljica
steklenica
Verduc
verduzzo friulano, ramandolo, verduzzo giallo
barva
Barva sorte:
belo
vonj
Vonj:
izrazit akacijev cvet, med
okus
Okus:
strukturen in poln na telesu, visoka alkoholna stopnja
okus kje

Najdemo ga v Goriških brdih in Furlaniji (okoliš Colli Orientali), kjer se šteje za avtohtono sorto. Prva pisna omemba verduca sega v 15. stoletje, ko so ga pili v čast papežu Gregoriju XII. V Brdih je bil doma »od vedno«, vendar nikoli ni bil pomembna sorta. Najbolj znan je ramandolo – verduc iz sušenega grozdja, ki ga pridelujejo v okolici Čedada. Tudi grozdje verduca, ki se ponavadi trga zelo pozno, ima izrazit okus po medu.

okus
Način pridelave:
Predvsem desertno vino (iz sušenega grozdja), redkeje kot suho vino.

Radovedni? Prijavite se na prejemanje e-novic!