Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Alkoholizirano vino

Moštu, ki še ni povrel do konca, dodajo vinjak (včasih tudi druge vrste žganja), in tako zaustavijo delovanje kvasovk. S tem mu povečajo alkoholno stopnjo in ohranijo visoko vsebnost nepovretega sladkorja. Najbolj znana alkoholizirana vina so: porto, madeira, šeri itd.

Alkoholna stopnja (tudi vsebnost alkohola)

Izražena je kot volumenski odstotek alkohola (vol. %) in nam pove, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače. Podatek mora biti obvezno naveden na etiketi vsake alkoholne pijače.

Alkoholno vrenje (ali alkoholna fermentacija)

To je proces, pri katerem kvasovke pretvarjajo sladkor v alkohol, pri tem pa nastajata tudi ogljikov dioksid in toplota. Po končanem alkoholnem vrenju iz mošta nastane vino.

Antociani (ali antocianini)

Pigmenti, ki se nahajajo v jagodnih kožicah rdečega grozdja in dajejo rdečemu vinu barvo.

Avtor slovarja: Marko Ipavec