Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Barik (fr. barrique)

Najbolj znan tip hrastovih sodčkov z volumnom 225 l, ki izvira s področja Bordeaux. Uporablja se tako za fermentacijo kot za zorenje, saj les omogoča zmeren dostop kisika, vino v stiku s hrastovim lesom pa pridobi tudi značilne in zaželene arome (npr. po vanilji, karameli, dimu itd.)

Barva vina

Vina se po barvi delijo na bela, rdeča in rosé, vendar je paleta njihovih dejanskih barv zelo široka. V zadnjem času so ponovno postala popularna oranžna vina, ki svojo barvo dobijo zaradi postopka daljše maceracije (stika mošta z jagodnimi kožicami). Pri pokušnji vina njegovo barvo opazujemo tako, da kozarec pri dobri svetlobi na beli površini pridržimo pred seboj približno pod kotom 45 stopinj. Opazujemo tako jedro barve v kozarcu kot tudi nianse na robu.

Belo vino

Bela vina so pridelana iz belih sort grozdja. Njihove razpon barv gre od rumenkaste z zelenimi odtenki, prek slamnate pa do zlate in jantarne. Pridelujejo jih na praktično vseh svetovnih vinorodnih področjih.

Bistrenje

Je postopek pri pridelavi vina, s pomočjo katerega se pred stekleničenjem odstranijo netopni delci, kot so odmrle celice kvasovk, bakterije, proteini, pektini, pa tudi delci jagodnih kožic, pulpe in pecljev. Postopki bistrenja lahko vključujejo filtracijo, pretakanje, flotacijo, čiščenje itd.

Bistrost vina

Je lastnost, ki jo lahko opazujemo, če imamo kozarec pri dobri svetlobi dvignjen pred očmi. Vino je lahko bistro ali motno, včasih pa v nekaterih vinih zaznamo tudi meglico.

Bordojec

Izraz za ene izmed najbolj slavnih svetovnih rdečih in belih zvrsti vina, ki prihajajo z vinorodnega področja Bordeaux v Franciji. Rdeče zvrsti so običajno pridelane iz sort cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot in včasih malbec, bele pa iz sort sauvignon, sémillon ter včasih sauvignon gris in muscadelle.

Botrytis cinerea (tudi plemenita plesen ali žlahtna gniloba)

Na grozdju se naseli v obliki sive plesni, ki sicer lahko povzroči veliko škodo, vendar se ob ugodnih pogojih prelevi v žlahtno gnilobo, ki je zaželena. Pospeši izhlapevanje vode iz grozdnih jagod in povzroči zgoščevanje sladkorja. Iz takega grozdja pridelujejo slavna sladka vina na vinorodnih področjih, kot so Barsac, Sauternes in Tokaji.

Burgundec

Izraz za vino, ki je bilo pridelano na področju Burgundije v Franciji. Najpogosteje pod tem izrazom najdemo suha rdeča vina iz modrega pinota in bela vina iz sorte chardonnay.

Avtor slovarja: Marko Ipavec