Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Cuvée

Francoski izraz, ki je izpeljanka iz besede cuve, kar pomeni "kad" ali "posoda za vino". Pri pridelavi šampanjca izraz lahko pomeni mošt iz prvega prešanja, ki je običajno boljše kakovosti, lahko pa označuje tudi zvrst osnovnega vina, ki nastane z mešanjem grozdja iz izbranih vinogradov ali vina iz izbranih sodov ali posod. Ta način omogoča pridelavo podobnega sloga vina leto za letom. V tem smislu se izraz izven Šampanje uporablja tudi pri mirnih vinih, ko vina iz različnih sort skrbno mešajo v določenih razmerjih ter tako dosežejo končno vino z želenimi značilnostmi. Ker izraz cuvée ni zakonsko reguliran, se včasih pojavlja na etiketah tudi kot marketinška poteza in sam po sebi ne zagotavlja visoke kakovosti vina.

Cvetica

Izraz cvetica prihaja iz francoske besede bouquet ("šopek cvetja") in se običajno nanaša na terciarne arome vina. Podobno kot pri raznolikem šopku cvetja se tudi pri vinu med procesom zorenja iz posameznih enostavnih arom sorte razvije skupna aroma ali cvetica, ki je pomembno merilo njegove kakovosti.

Cvetne arome

Največkrat so to primarne arome, ki spominjajo na sveže ali suhe cvetove različnih rastlin.

Avtor slovarja: Marko Ipavec