Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Dekantiranje

Postopek, pri katerem vino iz steklenice pretočimo v posodo za dekantiranje, ki ji pravimo karafa. Prvi namen tega postopka je, da starejšim vinom pred uživanjem ali strežbo odstranimo usedlino, ki ostane v steklenici. Drugi želen učinek pa je seveda prezračevanje vina, ki ga obogati s kisikom, zaradi česar se vino odpre in tako nudi večje bogastvo arom.

Droži

Sediment odmrlih kvasovk, pečk, pulpe, pecljev in tartratov (kristalov vinske kisline), ki ostanejo na dnu soda ali druge posode med in po alkoholnem vrenju. Vino je po fermentaciji potrebno pretočiti in ga umakniti z grobih droži, v katerih so organizmi, ki lahko pokvarijo okus vina. Podaljšano zorenje lahko poteka na finih drožeh, ki dajo vinu kompleksen okus (glej sur lie).

Avtor slovarja: Marko Ipavec