Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Fenolne spojine

Spojine, ki imajo najmanj en aromatski obroč in eno ali več -OH skupin, ki so vezane neposredno na ta obroč. Fenoli so v največji meri prisotni v pečkah, pecljih in jagodnih kožicah. Mednje spadajo mnogi naravni pigmenti, večina naravnih rastlinskih taninov in veliko sestavin okusa vina. Fenolne spojine so sestavni del barve in okusa predvsem rdečih vin. Vsebujejo antioksidante in vitamine, ki varujejo pred boleznimi srca in ožilja.

Filtriranje, filtracija

Je postopek ločevanja tekočine in trdnih delcev, ki se nahajajo v njej. Obstaja več različnih načinov filtracije, v osnovi pa gre za prečrpavanje vina skozi različne vrste filtrov (membran), ki zadržijo trdne delce. S filtracijo dosežemo bistrost in stabilnost vina, vedno več vinarjev, ki zagovarjajo naravno pridelavo, pa meni, da s filtracijo odvzamemo vinu preveč okusa in kompleksnosti.

Avtor slovarja: Marko Ipavec