Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Latnik

Stara vzgojna oblika, ki jo zaradi tehnoloških in ekonomskih pomanjkljivosti (predvsem na Krasu) nadomeščajo druge. Višina trsov je okrog 1,5m, na vsakih 4 do 5 trsov je postavljen močnejši steber, na katerega je pritrjena z ene na drugo vrsto prečna lata. Pri rezi se pušča do 4 šparone na trs.

Ledeno vino

Vrhunsko vino posebne kakovosti ZGP, pridelano iz grozdja, ki je zmrznilo na trti. Mošt je treba iztisniti iz še zmrznjenih jagod, da ostane v jagodi precej vode v obliki kristalov. Ledena vina so zelo sladka.

Lega

Označuje manjše vinogradniško območje, skupino vinogradov ali celo en sam vinograd. Običajno se lega z določenim imenom izpostavlja zato, ker ima zelo dobre geoklimatske razmere za neko sorto in na njej pridelujejo grozdje za vina visoke kakovosti. Ime lege je na mnogih steklenicah vina tudi označeno.
 

Letnik

Letnik vina, ki mora biti označen na steklenici, nam pove, v katerem letu je bilo pridelano in obrano grozdje, iz katerega je narejeno vino. Na južni polobli (npr. Avstralija, Nova Zelandija) grozdje raste in je pridelano že v letu pred februarjem, ko običajno pričnejo s trgatvijo, zato letnik označuje, v katerem letu je bilo grozdje obrano.

Letniški šampanjec

Taki šampanjci so pridelani iz osnovnih vin enega letnika in le ob izjemnih letinah. Zaradi visoke kakovosti so primerni za daljše zorenje v steklenici.

Avtor slovarja: Marko Ipavec