Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Napaka vina

O napaki vina govorimo, ko se poslabša njegova kakovost, kar se kaže v nezaželenih spremembah senzoričnih lastnosti vina (vonj, okus). Napake so posledica neželenih fizikalno-kemičnih procesov med procesom vinifikacije ali po stekleničenju, pa tudi prisotnosti drugih neželenih snovi v vinu. Med najpogostejše spadajo vonj po zamašku, okus po plesni ali kisu, starikavost, vonj po vodikovem sulfidu (bekser), okus po pecljih in druge.

Naravne kvasovke (tudi divje kvasovke)

Kvasovke, ki so že naravno prisotne v vinogradniškem in kletarskem okolju, kjer pridejo v stik z grozdjem ali moštom. Ker so značilne za določeno okolje (vinorodno področje), naj bi vina, pridelana samo s pomočjo teh kvasovk, bolje izražala terroir.

Naravno vino

Izraz za vedno bolj priljubljena vina, ki jih v majhnih količinah na organski ali biodinamični način pridelujejo največkrat butični vinarji. Pri tem zasledujejo filozofijo čim manjšega poseganja v naravne procese ter pridelavo brez uporabe kemikalij in aditivov. Uporaba izraza ni zakonsko določena.

Neletniški šampanjec

Velika večina šampanjcev je neletniških, kar pomeni, da je osnovno vino sestavljeno iz vin različnih letnikov.

Avtor slovarja: Marko Ipavec