Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Oksidacija

Kemična reakcija, pri kateri zaradi prevelike izpostavljenosti vina zraku alkohol oksidira v acetaldehid, spojino, ki ima zelo neprijeten vonj načetega jabolka. V kleti se oksidaciji izognemo z uporabo inertnih plinov v posodah z vinom in s primernim žveplanjem.

Oksidirano vino

Vino, ki je bilo v času pridelave ali hrambe preveč izpostavljeno zraku oz. kisiku in je zato oksidiralo. Tako vino postane rjavkasto in izgubi svežino in arome.

Okus (tudi usta)

Okus vina je senzorična zaznava vina v ustih, čeprav je izraz okus velikokrat omejen zgolj na zaznavo sladkega, slanega, grenkega in kislega okusa. Poleg okusa pri vinu zaznavamo tudi občutek v ustih, na katerega vplivajo telo, tanini, struktura vina itd. Pri okušanju v ustih vrednotimo sladkost (suho, polsuho itd.), kislost, tanine, telo, značilnosti okusa (saden, cveten, rastlinski itd.) ter pookus.

Oranžno vino

Slog vina, ki ga pridelujejo iz belih sort, vendar je čas stika mošta z jagodnimi kožicami (maceracija) daljši, in sicer od nekaj dni pa do nekaj mesecev. Daljša maceracija daje vinu oranžno barvo.

Ostanek nepovretega sladkorja

Ostanek sladkorja, ki se med procesom alkoholnega vrenja ni pretvoril v alkohol. Izražen je v gramih na liter (g/l). Glede na vsebnost nepovretega sladkorja ločimo suha, polsuha, polsladka in sladka vina (za oznake pri penečih vinih glej peneče (se) vino).

Avtor slovarja: Marko Ipavec