Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Rdeče vino

Rdeča vina so pridelana iz rdečih sort grozdja. Njihov razpon barv gre od temno rožnate pa do skoraj črne. Njihova pridelava prevladuje na področjih z zmernim in toplim podnebjem, saj pri nižjih temperaturah in manj sonca svojih potencialov ne razvijejo v polnosti.

Reducirajoči sladkorji

Sladkorji, ki imajo prosto aldehidno ali ketonsko skupino, in zato reducirajo. V vinu sta najpomembnejši glukoza in fruktoza.

Reserva, gran reserva (ital. riserva)

Izraz najdemo na etiketah španskih, portugalskih in italijanskih vin. Označuje, da je vino zorelo v sodu in/ali še nekaj časa v steklenici. Najmanjše dobe zorenja so v vsaki državi in za vsako vinorodno področje določene z zakonom. Izraz "gran reserva" označuje vino, ki je v sodu in steklenici zorelo zelo dolgo časa. Tudi pri tej oznaki so dobe zorenja zakonsko določene. V državah Novega sveta izraz ni zakonsko reguliran.

Rosé

Vino rosé je pridelano iz grozdja rdečih sort, od pridelave rdečih vin pa se postopek razlikuje v tem, da grozdje takoj sprešajo ali pa je stik z jagodnimi kožicami (maceracija) zelo kratek. Razpon barve teh vin gre od številnih rožnatih odtenkov pa vse do bledo rdeče. Običajno so lahka, sveža in zelo pitna.

Avtor slovarja: Marko Ipavec