Slovar

kapljica
A B C D E F H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Tanini

Raznolika in zapletena skupina kemičnih spojin, ki so prisotne tudi v grozdju (največ v rdečem). V vino se izlužijo iz jagodnih kožic, pečk in pecljev, nekaj pa tudi iz hrastovih sodov, če vino v njih zorimo. Tanini so pomembna sestavina strukture in teksture vina, v ustih delujejo adstringentno, opravljajo pa tudi vlogo naravnega konzervansa med procesom zorenja in razvoja vina.

Telo

Opiše zaznavo vina v ustih ali "težo" vina v ustih. Osnovne tri kategorije, ki opišejo telo vina, so: lahko, srednje polno in krepko telo. K telesu vina med drugim pripomorejo alkohol, tanini, koncentracija sadnih okusov, sladkorja in glicerola.

Terciarne arome (ali zorilne arome)

Arome, ki nastajajo med zorenjem in razvojem vina v sodu ali v steklenici. Te snovi, ki sestavljajo t.i. cvetico zrelega vina, so posledica mnogih procesov različnih sestavin vina skozi čas zorenja. V tem času tudi iz primarnih in sekundarnih nastanejo nove, bolj stabilne arome, ki dajo vinu kompleksnost.

Terroir

Izraz, ki je vedno bolj v uporabi, nima pa točne zakonsko določene definicije. Opišemo ga lahko kot občutek določenega prostora, ki se izrazi v vinu, vključuje pa rastišče (vpliv podnebja, sestava tal, prst, lega, naklon, ...) ter vinogradniško in vinarsko tradicijo določenega področja.

Avtor slovarja: Marko Ipavec